Borgere risikerer at skulle vente længere på test i Region Midtjylland

Et stort behov for at teste for COVID-19 i Region Hovedstaden betyder, at der i den kommende tid bliver færre testtider til rådighed i resten af landet.

Det høje smittetryk for corona i Storkøbenhavn og Odense betyder, at borgere i blandt andet Region Midtjylland kan risikere at skulle vente i lang tid for at blive testet for coronavirus.

Statens Serum Institut kan nå at analysere cirka 30.000 test i døgnet, og det antal bliver fordelt mellem landets regioner.

Testene bliver fordelt på, hvilke regioner der smittes flest i. Så da smittetrykket var højt i Aarhus og Silkeborg, blev der skruet op for antallet af testtider i Region Midtjylland – og nu bliver der altså skruet op i Region Hovedstaden.

- Lige nu er smittetrykket højt i særligt København og Odense, og derfor bliver indsatsen intensiveret i de områder. Det betyder, at vi i den kommende tid desværre nok må indstille os på, at der bliver ventetid, hvis man er symptomfri og vil testes for COVID-19, siger regionsrådsformand Anders Kühnau i pressemeddelelsen.

Nyt laboratorium

Statens Serum Institut arbejder løbende på at øge kapaciteten, så flere hurtigere kan blive testet, og man er derfor i gang med at bygge et nyt laboratorium ved siden af Aarhus Universitetshospital.

- Men indtil det er klar, så er der to ting, vi kan gøre: Vi kan hver især overveje en ekstra gang, om en test er nødvendig, hvis vi ikke er "nær kontakt" til en smittet, og så kan vi i Region Midtjylland sørge for, at de testtider vi har til rådighed, bliver fordelt så fornuftigt som muligt, fortæller Anders Kühnau.

Anders Kühnau siger, at han godt er klar over, at det kan være frustrerende at vente, men han håber på forståelse. 

Det øgede behov for at teste i hovedstadsområdet får ingen betydning for personer med symptomer. Den gruppe bliver henvist af egen læge og testet på hospitalerne.