Banebrydende forskning: Ny meningitis-vaccine kan redde liv

Forskere fra Aarhus Universitetshospital har været med til at udvikle og teste en ny global vaccine

Arkivfoto.

De seneste år har vi i Danmark oplevet, hvordan unge pludseligt dør af meningitis.

Mathias fra Sjælland døde af meningitis i januar 2016 efter kun 24 timers sygdom. Foto: Privat/TV2 Lorry. Foto: Privatfoto

Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital har været med til at udvikle og teste en ny global vaccine, som kan være med til at forhindre dette.

Forskningsresultaterne er så afgørende, at de netop er trykt i verdens førende medicinske tidskrift, New England Journal of Medicine.

Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Læs også Christina fik meningitis: Jeg har ikke været på min datters skole i flere år

6900 unge i forsøg

I fem år har Aarhus Universitetshospital sammen med hospitaler verden over og medicinalindustrien samarbejdet omkring et kæmpe forskningsprojekt for at udvikle en vaccine, der kan være med til at udrydde den livsfarlige meningitis.

03:56

I videoen fortæller overlæge Lars Østergaard fra Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, at det er muligt at vaccinere mod endnu en type meningitis og dermed i sidste ende måske helt udrydde den frygtede sygdom:

Luk video

Knap 6900 unge i alderen 10 til 25 år har deltaget i forsøget.

- Vi oplevede en imponerende tilslutning til forsøget og uden den enorme opbakning, der har været fra både de unge og deres forældre, så, havde vi ikke stået her i dag. Så dem skylder vi en kæmpe tak, siger Nina Breinholt Stærke, der er forsker og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitetshospital.

 

Ifølge Region Midtjylland vil vaccinen reducere risikoen for at blive syg af bakterien meningokok type B, og på sigt vil sygdom med denne bakterie helt kunne udryddes, hvis en stor del af de unge vaccineres.

Fakta om projektet:

Deltagere: Unge mellem 10-25 år af begge køn. Knap 6900 i alt, hvoraf Danmark har bidraget med 451 deltagere

Geografi: Projektet er et verdensomspændende samarbejde med deltagere fra bl.a. USA, Canada, England og Danmark.

Tidsperiode: Projektet har strukket sig over en fem årig periode.