Arbejdsgivere i regioner drøfter mulig lockout onsdag

En mulig lockout af de ansatte er på dagsordenen på et møde hos Danske Regioner onsdag eftermiddag.

Stat og kommuner er formentlig er tæt på at trykke afsend på et varsel om lockout, der vil sende store grupper offentligt ansatte hjem uden løn. I Danske Regioner, der blandt andet driver landets sygehuse, overvejer arbejdsgiverne samme mulighed.

Det siger regionernes topforhandler ved overenskomstforhandlingerne, Anders Kühnau. Overenskomstforhandlinger for alle de offentligt ansatte er brudt sammen. Parterne skal forsøge at nå en løsning i forligsinstitutionen.

- Vi overvejer fortsat muligheden for lockout i forhold til det meget omfattende strejkevarsel, som vi har modtaget, hvor meget store del af vores sundhedsvæsen er omfattet. 

Læs også Se listen: Disse arbejdspladser i Silkeborg er udtaget til strejke

- I det lys skal vi selvfølgelig overveje, i hvilket omfang det giver mening at lockoute, siger Anders Kühnau.

Netop en mulig lockout er på dagsordenen i et møde hos Danske Regioner onsdag eftermiddag.

Ifølge Politiken forbereder innovationsminister Sophie Løhde (V) en omfattende lockout af statens ansatte. Ministeren er topforhandler for statens arbejdsgivere. Hun holder pressemøde onsdag klokken 11.

Læs også Silkeborg Kommune kan blive ramt af strejke

Hos kommunernes forening, KL, ventes man onsdag eftermiddag at tage den formelle beslutning om et modsvare de ansattes strejkevarsel med lockout. 

Kommunernes topforhandler, Michael Ziegler, har på forhånd sagt, at man har en lockoutpolitik om at svare igen på strejkevarsler med lockout.

Det er forskellen på strejke og lockout

  • En konflikt skal varsles 30 dage før, den kan træde i kraft. En konflikt i forbindelse med de aktuelle forhandlinger kan tidligst varsles med start fra 1. april. Det er dagen efter, de nuværende overenskomster udløber.
  • De offentlige ansatte i kommuner, regioner og staten har varslet strejke fra 4. april.
  • Det ventes, at strejkevarslet vil blive mødt af et varsel om lockout fra arbejdsgiverne.
  • Ved en strejke har fagforeningerne udvalgt arbejdspladser, som skal strejke.
  • Ved en lockout er det arbejdsgiverne, der sender de ansatte hjem - uden løn.
  • Lønnen under en konflikt afhænger af ens fagforening, og om der er tale om lockout eller strejke.
  • Nogle vil blive fuldt kompenseret, nogle får tilbudt lån, mens andre får konfliktstøtte, der er et fastsat kollektivt beløb.
  • Enkelte medlemmer af fagforeningerne vil være helt undtaget fra at blive ramt af både strejke og lockout. Det gælder blandt andet tjenestemænd, visse ledere og ansatte på områder, som kræver nødberedskab.

Kilder: FOA samt Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet.