Animationsfilm skal hjælpe kræftpatienter til overblik

Mit Forløb er en ny app og hjemmeside udviklet til patienter med tyktarmskræft. Den skal hjælpe patienterne med at holde styr på deres behandlingsforløb

'Mit Forløb' er udviklet af tre midtjyske hospitaler, og den er netop ved at blive en fast del af behandling for tyktarmskræft på hospitalerne. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Patienter med tyktarmskræft behøver ikke længere at have tasken fuld af pjecer og papirer, når de skal hjem fra hospitalet og orientere sig om sygdommen og kommende behandling. 

Læs også Lægefejl: Er du en af de 1.400, der ikke er blevet testet for kræft?

Informationen findes nu i en app og på en hjemmeside, der samler pjecer, vejledninger og viser små animationsfilm om før, under og efter operation af tyktarmskræft. Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Tidligere har vi udleveret et hav af papirer til patienterne, og det kunne virke helt uoverskueligt at gå i gang med. Det hele har de nu samlet i Mit Forløb.

Kirstine Lopdrup, specialeansvarlig sygeplejerske

Det er patienter på Regionshospitalet Randers, Aarhus Universitetshospital og Hospitalsenheden Vest, der får glæde af den nye teknologi.

- Vi ved, at mange – også ældre - borgere har en smartphone, tablet og computer, som de bruger dagligt. Derfor var det oplagt at lave en digital platform, der er målrettet behovene for information hos vores patienter med tyktarmskræft. Tidligere har vi udleveret et hav af papirer til patienterne, og det kunne virke helt uoverskueligt at gå i gang med. Det hele har de nu samlet i Mit Forløb, der med bl.a. film også imødekommer vores ordblinde og svagtseende patienter, siger Kirstine Lopdrup, der specialeansvarlig sygeplejerske i Kirurgisk Klinik på Regionshospitalet Randers.

Mit Forløb er udviklet af de tre midtjyske hospitaler, og den er netop ved at blive en fast del af behandling for tyktarmskræft på hospitalernes kirurgiske klinikker. Patienterne får en introduktion til det nye digitale værktøj under den indledende samtale til behandling, og herefter kan de selv åbne den hjemme, læse om sygdommen og se patientfilm. 

Personlig kontakt som opfølgning

Mit Forløb indeholder generel information om tyktarmskræft og standard behandling af sygdommen. Patienterne vil herefter kunne rette henvendelse til personalet på sygehuset, hvis de mangler yderligere information eller har spørgsmål til deres behandling.

Læs også Vivi bobler af glæde: Er endelig kræftfri efter et kemobad

- Vi følger op med en telefonkonsultation ugen inden, patienterne skal opereres, og i Aarhus med et ambulant besøg. Her sørger vi for at komme omkring det, patienten har behov for at drøfte, og vi sørger for, at de er så godt informeret som muligt om den forestående operation, siger Kirstine Lopdrup. 

Når man er nervøs, er det godt at kunne se og gense informationen både på skrift og i film.

Jan Humlum, patient og bruger app'en Mit Forløb

72-årige Jan Humlum fra Højbjerg er en af de patienter, der har benyttet sig af Mit Forløb.

- Jeg var lidt skeptisk i starten, men da jeg kom hjem fra hospitalet og gik i gang med at bruge Mit Forløb, blev jeg godt tilfreds med den. I app'en kunne jeg se forskellige situationer, jeg skulle igennem før, under og efter operationen. Når man er nervøs, er det godt at kunne se og gense informationen både på skrift og i film, siger Jan Humlum. 

Læs også Ny metode kan opdage kræft tidligt: Regionen er skeptisk

På de tre midtjyske hospitaler samler de kirurgisk klinikker erfaringer fra patienterne i brugen af Mit Forløb og tilpasser den løbende, så standardinformationerne er opdaterede.

01:52

Aarhus Universitetshospital kører forsøg med en anden mobil-app, hvor patienter løbende kan indrapportere symptomer og medicinforbrug.

Luk video