Amputations-skandalen fortsætter: Kühnaus plan får kritik

Mandag mødes Regions Midtjyllands hospitalsudvalg til ekstra ordinært møde efter pres fra de borgerlige partier. Alt imens patienter stadig venter i uvished på, om deres amputationer kan være undgået.

Lige nu går en lang række borgere, der har været i behandling på karkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital rundt, og ved ikke, om de kunne have undgået en amputation.

Det er konklusionen efter en ekstern rapport sidst i april har vist, at regionens karkirurgiske afdeling har lavet amputationer, der måske kunne have været undgået.

Pia Riis Christiansen fra Horsens er selv tidligere blevet fejlbehandlet i 2009, og hun føler med de involverede.

- Jeg synes, at det er forfærdeligt, hvis der er behandlingsmuligheder før, og de så ikke bliver benyttet, og man derfor så alligevel skal have amputeret sit ben. For et ben får man jo aldrig igen, siger Pia Riis Christiansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun forstår udmærket den venteposition, som de mange patienter er står i, i øjeblikket.

- Det er nogle harme følelser, der går igennem én, fordi der skal gå så lang tid, siger Pia Riis Christiansen.

Pia Riis Christiansen fra Horsens har selv oplevet at stå i uvished efter en fejlbehandling.
Pia Riis Christiansen fra Horsens har selv oplevet at stå i uvished efter en fejlbehandling. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Ude af synk med virkeligheden

Imens sagen er ved blive afklaret, så er regionsrådsformand Anders Kühnau kommet med en 4-punkts plan, der både kort og lang sigt skal løse problemerne med karkirurgien i Region Midtjylland.

Han udtalte i den forbindelse således til TV2 ØSTJYLLAND i går:

- Det er dybt ulykkeligt for de patienter, det er gået ud over, og igen vil jeg give dem en uforbeholden undskyldning. Vi skal rette op på det nu, sagde Anders Kühnau, regionsrådsformand, Soc. Dem.

Anders Kühnau's 4-punkts plan

Anders G. Christensen, der er regionsrådsmedlem for Venstre, mener dog ikke, at der er noget nyt i Anders Kühnau´s nye 4-punkts plan.

- Det virker sådan lidt pompøst, at nu skal Anders Kühnau komme som den store redningsmanden, når faktum er, at det er Socialdemokratiet og ham, der har haft ansvaret for ledelsen af Region Midtjylland siden starten, siger Ander G. Christensen, Regionsrådsmedlem for Venstre.

Ander G. Christensen fra Venstre mener ikke, at der er noget nyt i Anders Kühnaus 4-punktsudspil.
Ander G. Christensen fra Venstre mener ikke, at der er noget nyt i Anders Kühnaus 4-punktsudspil. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Planen møder dog opbakning blandt den røde blok. Her mener Jacob Klærke, der er regionsrådsmedlem for SF, at planen går meget i tråd med SF’s egne tanker.

- Jeg tænker egentlig, at den indkapsler mange af de ting vi selv har tænkt og har talt med Anders omkring. For det første at vi får øget antallet af behandlinger, så vi sikrer at der ikke er flere, der ikke får den rigtige behandling i rette tid, siger Jacob Klærke, Regionsrådsmedlem for SF.

Jacob Klærke fra SF bakker op om 4-punktsplanen.
Jacob Klærke fra SF bakker op om 4-punktsplanen. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Hos Venstre har de svært ved at se, hvordan det øgede antal af behandlinger skal opnås, når der i lang tid har været udfordringer med at rekruttere medarbejdere.

- Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde fordi en af de allerstørste udfordringer i sundhedsvæsnet det er, at rekruttere medarbejdere vi skal bruge, så det bliver meget svært at effektuere på den korte bane. Det virker lidt ude af synk med, hvordan virkeligheden faktisk ser ud, siger Ander G. Christensen.

I morgen afholder Regions Midtjylland et ekstraordinært møde efter pres fra de borgerlige partier.