Vikingefund ved Randers kan ændre historien

Guldbelagt bronzesmykke er et bevis på, at verden også var globaliseret i vikingetiden

02:27

1 af 2

For 10 år siden gjorde arkæologerne et vigtigt fund, da de fandt et guldbelagt bronzesmykke fra Nordengland ved Enghøj tæt på Randers.

Smykket er siden blevet sammenlignet med andre vikingesmykker, og resultatet viser, at nordens vikinger kendte hinanden bedre, end arkæologerne troede. Smykket blev fundet på en kvinde, der formentlig stammer fra Norge.

- Vi har et direkte håndgribeligt bevis på, at de har været derovre, og at det har været en globaliseret verden, de levede i allerede dengang, fortæller Ernst Stidsing, der er overinspektør ved Museum Østjylland i Rander, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Vikingeskib skal få turister til Samsø

Smykket, der ikke er meget større end en femkrone, er sandsynligvis kommet på vikingehænder efter et togt i Nordengland, og det er den vigtigste opdagelse, Ernst Stidsing nogensinde har gjort sig. Fundet kan få stor betydning for den måde, vi forstår historien på.

- Det synes jeg er spændende. Det er en del af det spændende ved at være arkæolog, at man kan flytte historien en lille smule. Det er sjældent kæmpe skridt, fortæller Ernst Stidsing

I 2018 bliver vikingesmykket og mange andre oldtidsfund udstillet på Museum Østylland.

Se hele indslaget i ovenstående video.