Vigtigt vidne: Medicinen var dødsensfarlig
De typer medicin, der er givet til de fire beboere i plejehjemssagen, kan man dø af, fastslår en overlæge i retten.
Der er større og farligere bivirkninger ved de typer medicin, der er fundet i blodet hos ofrene i sagen fra Plejecenter Tirsdalen i Randers, når de bliver givet til ældre, i forvejen svage personer. Det slår en overlæge fast under tirsdagens retsmøde ved Retten i Randers.
Overlægen er tilknyttet den retskemiske afdeling på Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet.
Det er farligere, fordi det ikke er ordineret
Hun er i retten blevet bedt om at forholde sig til virkningerne af henholdsvis baclofen, diazepam og mirtazepin, som er blevet fundet i forskellige koncentrationer i blodet på de fire ofre.
De typer medicin rammer ældre hårdere, og effekten varer længere tid, forklarer hun.
Medicinen er farligere, når flere af præparaterne kombineres, og er man ikke vant til at få medicinen, er risikoen for alvorlig forgiftning endnu større.
- Det er farligere, fordi det ikke er ordineret. Så kan andre læger heller ikke tage hensyn til vekselvirkninger mellem medicinen og at ordinere noget nyt, siger overlægen i retten.
Kan føre til dødelig forgiftning
Ifølge overlægen er den bedste forklaring, på at beboerne i flere tilfælde har været i livsfare, at de har fået medicin, de ikke skulle have haft.
Særligt baclofen, vurderer hun, har været udslagsgivende for den tilstand, de var i.
I et af tilfældene var udfaldet døden. Overlægen bliver spurgt ind til mængden af baclofen, der er fundet i blodet hos den afdøde. Hun kan ikke svare på, hvilken dosis der er givet. Men hun nævner som eksempel, at en tilsvarende koncentration, som blev målt hos afdøde, er set i et videnskabeligt forsøg, hvor der var givet 20 miligram.
Den mængde kan ifølge overlægen være farlig for en ældre person, der ikke normalt får den slags medicin.
I høje doser kan baclofen føre til dødelig forgiftning, lyder det.
Konkurrerende dødsårsager
Dermed ikke sagt at overlægen kan fastslå, at baclofen var årsagen til, at den kvindelige beboer endte med at dø.
Som anklageren selv siger, er der i denne sag 'konkurrerende dødsårsager'.
For da lægerne udskriver den kvindelige beboer, vurderer de hende til at være døende. Derfor bliver hun udskrevet med morfin, der skal virke lindrende i den sidste fase af livet.
Vurderingen fra Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet er, at også morfin i en tilstrækkeligt høj dosis kan forårsage en dødelig forgiftning. Desuden kan en kombination af baclofen og morfin føre til døden.
Anklageren bemærkede, at han forventer, at dødsårsagen vil blive et stridspunkt mellem ham og forsvareren, som retssagen skrider frem.
Dommen forventes at falde senest den 23. februar.