Video: Kæmpe fragtskib leverer 32.000 ton træpiller

Tirsdag ankom et kæmpe fragtskib til Aarhus Havn lastet med tusindvis ton træpiller, som skulle fragtes til fjernvarmeværket i Randers.

Priserne på alle typer energi er på himmelfart for tiden, og det gælder også for træpiller. 

Derfor har energikoncernen Verdo i Randers valgt at købe ekstra stort ind. Tirsdag ankom leveringen med et fragtskib til Aarhus Havn, og en hær af lastbiler stod klar til at transportere træpillerne til Randers. 

- Det er et skib med 32.241 ton træpiller. Normalt får vi skibe ind med mellem 3000 og 4500 ton, så det her er otte til ti gange større end det vi normalt gør, siger Henrik Nørbo Mosegaard, som er biomassechef i Verdo.

træpiller verdo

Pillerne er sejlet hertil fra Nordamerika, fordi det er for svært at få fat på træpiller på de europæiske markeder. 

- Normalt køber vi i Europa. For et års tid siden købte vi også en del i Rusland også, men det besluttede vi at stoppe med allerede et par dage efter Putin gik ind i Ukraine, siger Henrik Nørbo Mosegaard. 

Ingen mængderabat

Træpillerne skal bruges hos fjernvarmeværket i Randers, og selvom lagret nu er nogenlunde fyldt, så kigger værket ikke ind i en problemfri tid.

- Det første er selvfølgelig, hvor hård bliver vinteren. Hvis vi får en meget hård vinter, så kunne det godt blive svært, men jeg kan godt kigge et par måneder frem lige i øjeblikket. 

Det er også svært at gætte på vinterens behov for træpiller, og hvad priserne bliver på dem. 

- De her træpiller er også købt dyrt, så der er ikke nogen som vil få billigere træpiller af, at vi tager det her skib hjem. Vi prioriterer at have varen og så vil vi kigge på priserne bagefter.