VIDEO: Husker du da Randers fik sin egen spækhugger?

Sommeren 1990 var helt særlig på Randers Havn, da gæsten Spække kiggede forbi

Mandag den 9. juli 1990 står stærkt i erindringen hos mange randrusianere. Om natten sejlede den svenske gødningsbåd "Nordersand" gennem fjorden mod Randers Havn. Med sig havde den følgeskab af en fire meter lang spækhugger, der blev sommerens trækplaster i det kronjyske.

Spækhuggeren, der af borgerne i Randers hurtigt blev døbt Spække, fandt vej helt ind til det indre havnebassin, hvor den tog plads tæt op af skibet, den var ankommet med. Her tog den nærmest bad under den varme kølevandsudledning, der kom fra skibet.

Spække nød at tage brusebad under kølevandsudledningen på først "Norderstrand" og siden bugserbåden "Jens Ove". 
Spække nød at tage brusebad under kølevandsudledningen på først "Norderstrand" og siden bugserbåden "Jens Ove". 

Det vakte naturligvis opsigt – turister og dyreelskere i tusindvis valfartede til Randers for at få et glimt af det ellers farlige rovdyr, der nu boltrede sig i havnebassinet.

- Det var jo virkelig aparte, at et rovdyr som en spækhugger slog saltomortaler i Randers Havn. Det var meget skægt, og jeg tænkte, lad os more os, så længe den lever, siger den lokale dyreven og manden bag programmerne "Dus med dyrene", Poul Thomsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Jeg husker, at et dansk ugeblad hyrede en båd, hvor jeg sejlede med ud, fordi jeg skulle prøve at klø Spække.

Poul Thomsen, dyreven

Mange tusinde tilskuere

Han var meget i vælten i den periode, hvor Spække lå og svømmede rundt i havnen. Alverdens medier fra både ind- og udland tog opstilling på havnen - sammen med op mod 15.000 daglige tilskuere - for at rapportere fra hvalens liv i havnebassinet.

- Jeg husker, at et dansk ugeblad hyrede en båd, hvor jeg sejlede med ud, fordi jeg skulle prøve at klø Spække. Det hele tog lidt overhånd, og der var efter min mening lidt for meget Walt Disney over det. Men det var da sjovt, siger Poul Thomsen.

Ifølge ham var noget gået helt galt, siden spækhuggeren var endt i Randers. Den var kort forinden set i Oslo Fjord og længere nordpå end Randers, og så var den kommet væk fra flokken.

- Den var forstyrret i hovedet, og noget var galt i dens indre radar. Jeg sagde fra start af, at den nok desværre ville dø en dag. Spække var fortabt, fortæller dyrevennen.

Det var et tilløbsstykke uden lige, da spækhuggeren Spække svømmede rundt i Randers Havn. 
Det var et tilløbsstykke uden lige, da spækhuggeren Spække svømmede rundt i Randers Havn. 

Alt med Spække-motiv

Ikke desto mindre var det en folkefest, så længe den imponerende hval befandt sig helt inde i havnen. Hurtigt så handlende en mulighed for at tjene penge på Spække. Fra havnekajen kunne de mange turister således købe t-shirts, krus, postkost og meget andet med Spække-motiv.

- Hvalen har haft en generel imageeffekt, som har været medvirkende til, at også udlandet er opmærksom på Randers’ navn, og ved vi i hvert fald har en havn, sagde den daværende turistchef Ole Paaske dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

- Og så er der også den meget direkte målelige effekt, at folk kommer til at Randers for at se Spække nede i havnebassinet, lød det fra Ole Paaske.

quote Jeg regnede først med, at det var noget plastic, men da jeg kom tættere på, så jeg, at det var en hval. Så satte jeg et reb om halen på den og trak den med båden ind.

Flemming Nielsen, fisker

Flere redningsforsøg

Men selvom turistforeningen og de erhvervsdrivende nød spækhuggerens tilstedeværelse, så hørte den ikke til i havnen, og man forsøgte flere gange at lokke den ud i havet gennem fjorden igen.

- Spække nød at blive spulet af bugserbåden "Jens Ove", så imens hvalen fik brusebad fulgte båden den ud mod fjorden. Men dyret nåede aldrig længere end Udbyhøj, inden det vendte om og svømmede tilbage til havnebassinet igen, siger Poul Thomsen.

Der var pludselig et hav af boder på Randers Havn, hvor alverdens Spække-merchandise kunne købes. 
Der var pludselig et hav af boder på Randers Havn, hvor alverdens Spække-merchandise kunne købes. 

Fredag den 3. august var sidste redningsforsøg, inden man omgav at få Spække ud på det vand, hvor den hørte til.

Det sidste glimt af Spække fik man omkring den 12. august, og den 15. august 1990 fandt fiskeren Flemming Nielsen fra Uggelhuse så hvalen flydende i overfladen i et indhak på den nordlige side af fjorden. Spække var død.

Haugaard åbnede udstilling

- Jeg regnede først med, at det var noget plastic, men da jeg kom tættere på, så jeg, at det var en hval. Så satte jeg et reb om halen på den og trak den med båden ind, hvor vi var fire mand, der fik den på land. Den var ret svær at få hevet ind, fortalte Flemming Nielsen i sin tid til TV2 ØSTJYLLAND.

Spække blev trukket op på land, efter den var fundet død af en lokal fisker på fjorden. 

Derefter blev det bestemt, at Spække skulle fragtes til Zoologisk Museum i København, hvor hvalens skelet blev konserveret.

Og så den 14. december blev skelettet udstillet på Kulturhistorisk Museum i Randers, hvor Jakob Haugaard kom og åbnede udstillingen.

- Jeg var oppe og se Jens Ove Junior (det andet navn, hvalen gik under) tre gange, og tredje gang det var pragtfuldt at se. Der var balloner, og det var ganske fantastisk at se, hvordan den trak gæster til, lød det fra Jakob Haugaard under åbningen.

I dag er Spækkes skelet udstillet på Kattegatcentret i Grenaa.

Øverst på siden kan du se video fra Spække i havnebassinet og det virvar, der blev skabt af hvalens kommen. Herunder åbner Jakob Haugaard udstillingen med skelettet på Kulturhistorisk Museum i Randers.

 
Mathilde Sjuusk rapper

play VIDEO: Mathilde kedede sig under corona - så hun begyndte at rappe

060321 Senfølger Marathonløber 1930 VTR.00_02_09_00.Still001

play Smittet for et år siden: Joan er stadig hæmmet af senfølger

Smukfest

play Aflyste festivaler presser teltleverandør i knæ

Lige nu
corona

liveblog COVID-19 LIVE: Andet tilfælde af brasiliansk variant fundet i Danmark

COVID-19 corona test forum horsens

513 nye smittede med coronavirus

Museum jorn udendørs udstilling corona

Desperate efter at vise kunst: Museum placerer udstilling i vinduerne, så den kan ses udefra