VIDEO: Her hakkes skandale-togene i småstumper

Firmaet Stena Recycling smed i dag fem kasserede IC4-togsæt i metalkværnen, for at de kunne ende deres dage som skrot

Føljetonen over de skandaleramte IC4-tog fortsætter. Mandag blev fem af togene, der skulle have været DSBs flagskib på skinnerne, kværnet i småstumper.

Den opgave stod det Aarhus-baserede firma Stena Recycling for i Randers.

Først bliver togenes store dele hakket i stykker, inden man i en form for kæmpestor persillehakker tager det sidste liv ud af de tog, som ikke har kørt med passagerer i årevis. Hos Stena Recycling tænker man nu ikke så meget over historien.

- Det er en stor opgave for os at få de IC4 tog. Det er ikke noget, man ser hver dag med tog, der skal splittes ad på den her måde. Så det er meget interessant, siger trademanager hos Stena Recycling, Johnny Schmidt, til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Nu kan vi få lov til at skrotte de IC4-tog, italienerne har bygget – og som vi i Randers ikke kunne få lov til at bygge, da ordren skulle placeres. 

Axel Præstmark

Meget symptomatisk for hele historien med IC4-togene har skrotningen først med håndkraft og i dag så en stor gravemaskine foregået på Bombardier-fabrikken i Randers. En fabrik der mere eller mindre lukkede ned, da tog-ordren blev placeret hos italienske Ansaldobreda.

- Jeg synes, det er noget mærkeligt. Men der er jo, som det er, har klejnsmeden Michael Petersen, som er med til skrotningen, tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.

Det ser voldsomt ud, når store togsæt splittes ad. 
Det ser voldsomt ud, når store togsæt splittes ad. 

Også chefredaktøren hos den lokale avis har ytret sig undrende over hele IC4-forløbet.

- Nu kan vi få lov til at skrotte de IC4-tog, italienerne har bygget – og som vi i Randers ikke kunne få lov til at bygge, da ordren skulle placeres. Det til trods for, at vi her i byen har generationers erfaring i at bygge tog. Randers har i hundredvis – ja, måske næsten tusindvis – af dygtige håndværkere med speciale i togfremstilling. Og nu kan vi få lov til at skrotte det, og noget af det stort set uden at det har kørt, har det tidligere lydt fra chefredaktør hos Randers Amtsavis, Axel Præstmark.

Men under alle omstændigheder bliver fem IC4-tog nu hakket i stykker. I første omgang skal de skæres i bidder i Randers, hvorefter alt skrot så bliver kørt til Stena Recyclings såkaldte shredder-anlæg i Grenaa.

- I Grenaa sorterer vi det så i jern, metal og affald. Jernet kan komme til Tyrkiet eller Tyskland, og metaldelene ender hos vores afdeling i Sverige, fortæller Johnny Schmidt.

Du kan se video fra dagens skrotning øverst på siden. Herunder kan du få overblikket over IC4-forløbet.

 

 

Dronning Margrethe

Corona skubber dronningens runde fødselsdagsfest i Aarhus endnu et år

IMG_2473

Kæmper med om Landsbyprisen 2021: - Vi kan netop noget, fordi vi er en lille landsby

Pernille Rosenkrantz-Theil

liveblog COVID-19 LIVE: Rosenkrantz-Theil vil have flere børn til fysisk nødundervisning

Ida

VIDEO: Se dokumentarserien om "Dødskrydset" her

Lilli Gyldenkilde Torv

Nyt Horsensbyggeri er kåret til landets værste

blå blink politi politibil patrulje

73-årig var efterlyst: Nu er han dukket op i Hamborg