Video: Andefodring giver kommune stor regning for tømning af sø

Det koster Randers Kommune 1,1 million kroner at få renset søen i Doktorparken op.

Det skal være slut med grønt snask, ildelugtende vand og andeslagsmål i Doktorparken i Randers, besluttede kommunen tidligere i år.

Søen og parken er et yndet udflugtsmål, hvor andefodring dyrkes i stor stil, men lige nu er det ikke så ligetil, for ænderne er fløjet.

Søen er nemlig nu ved at blive tømt og vandet renset, fortæller Sigrid Lynæs, skov- og landbrugsingeniør i Randers Kommune, og det er nødvendigt.

1,1 millioner kroner har kommune afsat til rensningen, som kommer til at vare frem til oktober, og så kan ænderne ellers vende tilbage, hvis de har lyst.

- Jeg tror, der kommer ænder i søen igen. Vi håber på, at der ikke kommer lige så mange, for det, at der var så mange, var med til at gøre søen grøn og grumset og ulækker, siger Sigrid Lynæs, der tidligere i år skildrede, hvordan fodringen også medfører problemer med aggressive ænder.

- De bliver mere krigeriske og aggressive og slås. Det er ikke nødvendigt at fodre vilde dyr - og det er ikke godt for dem.

Hun håber, at parkgæsterne fremover vil holde igen med fodringen, så problemet ikke opstår igen, for det går stærkt, hvis søen fyldes med gamle skorper og tørre endeskiver.

-Et kilo brød svarer til 500 liter kloakvand, så det går egentlig rigtig hurtigt med at fylde en masse næring ud i søen, og det bruger algerne til at vokse af, forklarer Sigrid Lynæs.

Hør, hvad nogle af parkens gæster mener om tømningen:

Der er betydeligt mindre vand end der plejer i søen i Doktorparken i Randers. Men det er ikke tørken, der tager livet af søen. Det er derimod flere års forurening - blandt andet forsaget af lyst brød.