Vestas-topchefen har mistet magien

Analytikernes tillid til Randers-virksomhedens topchef er tyndslidt. Der skal ordrer på bordet, før troværdigheden er tilbage.

- Vi i ledelsen er nok begunstiget ved, at vi bevæger os bag murene i Vestas og kan se, hvad vi ser.

Ordene er Ditlev Engels, topchef i Vestas, og de faldt over for dagbladet Børsen den 19. august, da Vestas aflagde halvårsregnskab. Og de var ment som en parade i forhold til det evindelige spørgsmål i 2009 fra analytikere, hvorfor Vestas ikke nedjusterede sin prognose for hele året og droppede alle drømme om en vækst på 20 procent midt under finanskrisen.

Ditlev Engel fastholdt samme udmelding ved tredje kvartals regnskab, hvor Vestas endda fremlagde en gigantisk vækstplan.

I dag foreligger de reelle tal så, og Vestas nåede langt fra i land i 2009. Trods en solid bundlinje, vækker den stædige holden fast i vækstmålene for 2009 vrede hos flere analytikere, der følger Vestas tæt.

Ditlev Engels troværdighed er slidt godt og grundigt, mener flere. Frederik Meinertsen, aktieanalytiker i Handelsbanken, kræver at se ordrer.

- De 8.000-9.000 megawatt (Vestas venter at sælge i år, red.) er forventninger, og det er noget, der kan ændre sig hurtigt, hvilket vi blandt andet har set med dagens nedjustering af forventningerne til 2010. Nu handler det om, at vi skal se de forventede ordrer blive til realiserede ordrer.

Aktieanalytiker Christian Nagstrup, Jyske Bank, vil også have kolde facts nu:

- Man har før hørt dem sige, at ordrer var lige rundt om hjørnet, og så er de ikke kommet. Så det eneste, der tæller, er faktiske ordrer lige i øjeblikket, siger Nagstrup, der bakkes

op af Jacob Pedersen fra Sydbank.

- Aktiekursen i Vestas er jo slet ikke fulgt med markedet op i år, og for at den kommer med op, så skal ordrerne begynde at komme ind.