Vestas presses trods ny ordre

Vindmøllekoncernen Vestas med hovedsæde i Randers er i knæ

En enlig svale gør ingen sommer. Og man kunne næsten køre det gamle mundheld over på vindmøllekoncernen Vestas. 
Koncernen fik mandag hevet en ordre hjem på levering af 112 V100-1,8 MW-vindmøller til det amerikanske marked. Men det er langt fra nok til at redde det indtryk, som Vestas samlet giver med rimeligt tomme ordrebøger.

Det danske vindmølleikon kommer med halvårsregnskab onsdag - og der spekuleres i, om koncernen kommer med endnu en dukkert til investorerne med en nedjustering.

- Jeg tror, der kommer en nedjustering i forbindelse med halvårsregnskabet, siger Danske Banks senioranalytiker Peter Rothausen og fortsætter:

- Det er klart, at når der er en lavere forventning til den økonomiske vækst - så smitter det af på Vestas. 

Vestas direktør Ditlev Engel har stået i spidsen for selskabet siden maj 2005. Og ser man på aktiekursen dengang og nu, er der ikke sket det store. Da Engel trådte til lå aktien i kurs 73,50.  I dag ligger den og skvulper omkring 90 kroner.  Og det er da også under Engels ledelse, at investorerne har fået brændt nallerne godt og grundigt, hvis de fik investeret på et uheldigt tidspunkt. Vestas-aktien var lige før finanskrisen i juni 2008 oppe i kurs 692 kroner.

Faktisk er 42 procent af Vestas' aktionærer danske, og i dag går hver tredje aktionær under betegnelsen "småaktionærer", der ejer under 10.000 aktier i selskabet. I juni 2007 var knap hver syvende småaktionær.

På verdensplan konkurrerer Vestas blandt andet med store aktører som amerikanske GE Wind, kinesiske Sinovel, tyske Enercon og spanske Gamesa.