Verdo-skandale ruller videre: Nu skal 20 års ulovlige opkrævninger kulegraves

Energivirksomheden Verdos kunder kan muligvis se frem til store tilbagebetalinger, når tyve års regnskaber nu skal kulegraves.

Randers Kommune og energivirksomheden Verdo har sammen konkluderet, at selskabet helt tilbage fra år 2000 har opkrævet penge fra sine randrusianske kunder på ulovlig vis. 

Nu skal næsten tyve års regnskaber endevendes, så forbrugerne kan få tilbagebetalt det korrekte beløb.

- Alt tidligere materiale lægges til side, og der startes på et frisk stykke papir. Verdo skal nu fremlægge fornyede takstregnskaber fra 2000 og frem til dags dato, skriver direktør i Randers Kommunes Miljø og Teknik-afdeling, Jens Lyngborg Heslop, i et notat, som TV2 ØSTJYLLAND har fået indsigt i.

Lokalpolitikere fik ret i anklage

I 2015 indgik Randers Kommune en aftale med Verdo Vand om, at der skulle tilbagebetales cirka 22 millioner kroner til vandforbrugerne.

Bo Vestergaard og Asger Brorsen, der begge sidder i bestyrelsen hos De Konservative i Randers, har længe gravet i dokumenter om sagen. Derfor glæder det også førstnævnte, at kommunen nu har givet dem ret i påstanden om, at virksomheden i næsten 20 år har handlet forkert.

Verdo koncernen forsyner sine kunder med blandt andet varme, vand og el lvia sine forskellige søsterselskaber.
Verdo koncernen forsyner sine kunder med blandt andet varme, vand og el lvia sine forskellige søsterselskaber.

Konkret påstod de blandt andet, at en tilbagebetalingsaftale fra 2015, hvor Verdo skulle tilbagebetale sine kunder omtrent 22 millioner kroner, var mangelfuld.

Og den påstand har nu vist sig at være sand.

- Jeg er meget tilfreds. Vi har hele tiden sagt, at afgørelsen ikke var fyldestgørende. Den var mangelfuld. Nu håber jeg, at forbrugerne kan få de rigtige beløb tilbagebetalt - hvilket nok bliver et tre-cifret millionbeløb - som de har krav på, siger Bo Vestergaard, formand for De Konservative i Randers.

Tyve års regnskaber skal endevendes

Forvaltningen har siden 2019, hvor sagen for alvor tog fart, været i dialog med Verdo om, hvor vidt man i perioden siden år 2000 har opkrævet de rigtige takster for vand.

Arbejdet har dog være kompliceret af flere forhold, blandt andet fordi der er tale om en meget lang periode, hvor de historiske data er svært tilgængelige.

Men nu er man altså på et møde den 29. juni nået frem til, at vandtaksterne helt tilbage fra 2000 skal endevendes.

I notatet fra Miljø og Teknik skriver man blandt andet:

Konklusionerne er draget i samarbejde med Verdos rådgivere og revisionsfirmaet BDO, der bistår kommunens forvaltning i sagen.

Kort sagt skal Verdo nu fremlægge fornyede takstregnskaber fra 2000 og frem til dags dato, hvilket sandsynligvis kommer til at betyde, at vandkunderne i Randers kan se frem til en tilbagebetaling.

Indtil nu har Verdos model for tilbagebetaling været at gøre vandregningen billigere fremadrettet.

Tidligere borgmester og tidligere kommunaldirektør blev politianmeldt

De to konservative bestyrelsesmedlemmer valgte i forbindelse med sagen sidst i maj at anmelde den tidligere borgmester i Randers kommune, Claus Omann Jensen, og tidligere kommunaldirektør, Hans Nikolaisen.

Anmeldelsen skete, fordi Bo Vestergaard og Asger Brorsen mente, at den henholdsvis tidligere borgmester og tidligere kommunaldirektør bevidst havde snydt med vandforbrugernes penge.

- Vi har anmeldt dem, fordi det er dem, der har tilsynsmyndigheden over for Verdo Vand, og det mener vi ikke, de har levet op til, sagde Bo Vestergaard dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

Se indslaget om politianmeldelsen af den tidligere borgmester og tidligere kommunaldirektør. Indslaget er fra den 27. maj i år.

Den tidligere kommunaldirektør, Hans Nikolaisen, udtalte den 27. maj til TV2 ØSTJYLLAND, at han trygt afventede politiets undersøgelse af sagen, og at han ikke kunne forestille sig, at der ville blive tale om en sigtelse.

Den tidligere borgmester, Claus Omann Jensen, havde derimod ingen kommentar til sagen.

Kommunalekspert: En usædvanlig sag

Det er bestemt ikke hver dag en tidligere borgmester eller en tidligere kommunaldirektør, bliver politianmeldt.

Og det er netop dét, der gør denne sag interessant og vigtig, lød det i maj fra kommunalekspert Roger Buch, der er forskningslektor og centerleder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Ifølge kommunalekspert Roger Buch er det usædvanligt og bemærkelsesværdigt, når tidligere topchefer i kommunen decideret politianmeldes.
Ifølge kommunalekspert Roger Buch er det usædvanligt og bemærkelsesværdigt, når tidligere topchefer i kommunen decideret politianmeldes.

- Det er selvfølgelig sjældent, usædvanligt og bemærkelsesværdigt, at en tidligere borgmester og en tidligere kommunaldirektør bliver politianmeldt, men omvendt kører der jo i forvejen en politiundersøgelse af Verdo, sagde Roger Buch til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det er selvfølgelig alvorligt, men vi må afvente og se, hvad politiet finder frem til. Der er jo en masse anmeldelser, som ikke bliver til noget, sagde han.

Roger Buch slog også fast, at anmeldelsen ikke spiller nogen politisk rolle, da de to anmeldte netop ikke har politiske roller længere.

Søsterselskaber skal allerede tilbagebetale over 500 millioner

Forsyningstilsynet har af flere omgange pålagt søsterselskaber som Verdo Varme samlet set at tilbagebetale over 500 millioner til deres varmekunder.

Selskabet har nemlig opkrævet for mange penge fra forbrugerne gennem en årrække.

Direktør for Forsyningstilsynet, Carsten Smidt, kalder sagen for 'stor og kompliceret.'
Direktør for Forsyningstilsynet, Carsten Smidt, kalder sagen for 'stor og kompliceret.' Foto: Forsyningstilsynet

Problemet er ifølge Forsyningstilsynet, at Verdo har opkrævet forrentningen af den kapital, som der er blevet indskudt i selskabet.

- Sagen er særlig, fordi de er begyndt at opkræve forrentningen, for det er blevet godkendt af os. Og det må man ikke ifølge varmeforsyningsloven, sagde direktør i Forsyningstilsynet, Carsten Smidt, tilbage i december 2019.