Våben fra Hvidstengruppe er afleveret i frit lejde

Mange borgere kommer af med våben fra Anden Verdenskrig. Sidste frist for afhentning er lørdag

De 25 våben er angiveligt blevet kastet ned til Hvidstengruppen under 2. Verdenskrig. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

Torsdag dukkede 25 våben op, der blev kastet ned til den berømte Hvidstengruppe. Her er det et billede fra Mindelunden for de faldne fra Hvidstengruppen. Hvert år den 4. maj bliver de mindet.

Kroejeren Marius Fiil var leder af modstandsgruppen i Hvidsten under 2. verdenskrig. Han og syv andre medlemmer af gruppen blev henrettet i 1944.

1 af 5

Det strømmer ind med gamle granater, sprængstof og våben fra Anden Verdenskrig i forbindelse med politiets store frit lejde-aktion.

Noget af det er livsfarligt at have liggende, siger Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste ifølge politiet.

Læs også Ups: Formentlig ikke våben fra Hvidstengruppen alligevel

Cirka 100 håndgranater fra Anden Verdenskrig er det blevet til indtil nu. 

Mængden af våben i frit lejde-aktionen er kommet bag på politiet.

- Mængden har overrasket os lidt, men det er dejligt, at folk benytter lejligheden til at komme af med disse farlige genstande på en forsvarlig måde, siger kaptajn D.S. Nielsen fra ammunitionsrydderne i EOD.

Læs også Indiana Jones-kniv og automatvåben: Politiet har fået 300 våben

- Jeg håber virkelig, at folk lige kigger en ekstra gang på loftet, inden frit lejde udløber, tilføjer han.

Torsdag dukkede 25 ganske særlige våben op fra Anden Verdenskrig. Det drejer sig om cirka 25 våben, der blev kastet ned til den berømte Hvidstengruppe.

00:48

VIDEO: Også hos Østjyllands Politi har man modtaget mange forskellige våben. Se mere her.

Luk video

Der er tale om en dysekanon, maskingeværer og stenguns, og Syd- og Sønderjyllands Politi kalder på Twitter indleveringen for historisk. 

I 2013, hvor der var en lignende frit lejde-aktion, blev der også indleveret en pistol og to rifler, der havde tilhørt Hvidstengruppen.

Straffen er blevet øget

Hvidstengruppen var en dansk modstandsgruppe, der under besættelsen var beskæftiget med at modtage våben, ammunition og sprængstof nedkastet fra engelske fly.

Gruppen var centreret om Hvidsten Kro, der ligger ved Randers.

Læs også Modstandsmanden Jørgen Kieler er død 97 år gammel

Lørdag ved midnat har borgerne frit lejde til at aflevere ulovlige våben. Men flere steder i landet har politiet dog lukket lørdag, fremgår det af pressemeddelelsen.

Årsagen til, at politiet har givet frit lejde, er, at straffen netop er blevet øget for at besidde skydevåben. På gaden vil besiddelse fremover som udgangspunkt resultere i en straf på fængsel i to år. 

Afleveringen kan ske straffrit og anonymt.

I alt har politiet bestilt forsvaret til at hjælpe sig mere end 220 gange.

Ud over granater er der afhentet detonatorer og sprængstof. Også artillerigranater fra 1800-tallet og en engelsk brandbombe fra Anden Verdenskrig står på listen.