- Ungeråd er ikke en småkage

1.500 skoleelever samles i dag for at udveksle idéer til nyt ungeråd

00:48

1 af 2

De unge i Randers skal have indflydelse på deres egen fremtid. Det er en af visionerne bag et kommende ungeråd.

Derfor var omkring 1.500 skoleelever fra byens 9. og 10. klasser i dag samlet til workshop i Arena Randers for at udveksle idéer til, hvad sådan et råd kan bruges til.

Formålet er, at ungerådet skal kunne sikre byens unge indflydelse ved at indstille foreslag til byrådet om for eksempel aktiviteter, som rådet mener, kunne være en god idé.

- Det gør, at de får en politisk kraft over for byrådet. Det er ikke bare spil for galleriet eller for at give dem en småkage, og så skal de unge bare tie stille. Der er faktisk indhold bag det her, siger Jesper Bræmer fra Liberal Alliances Ungdom i Randers, som er en del af styregruppen bag ungerådet, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

En af de helt konkrete udfordringer, som ungerådet kan byde ind med løsninger på, er, at mange unge flytter fra byen, når de skal studere.

Se også: Her skal de unge bestemme

Når universitetet eller lignende uddannelsessteder kalder, vælger mange at flytte til enten Aarhus eller Aalborg, men sådan skal det ikke være, lyder det fra Jesper Bræmer.

De unge skal i stedet blive boende i Randers og pendle til uddannelsesbyen:

- Vi synes, vi har meget at tilbyde i Randers med for eksempel billige boliger, siger Jesper Bræmer fra Liberal Alliances Ungdom i Randers.

Det nye ungeråd er sat i søen med penge fra Randers Kommune. Beslutningen blev vedtaget som en del af budgetforliget i 2014.

I videoen øverst i artiklen kan du høre, hvad Mathias Højgaard Lyngbye fra 9. klasse på Søndermarksskolen synes om, at Randers nu får et ungeråd.