Truet af sparekniven: Politikere besøger ramte institutioner

Tirsdag besøger to byrådsmedlemmer i Randers Kommune nogle af de sociale institutioner, der står over for store besparelser

Et årelangt overforbrug på socialområdet i Randers Kommune har gjort, at Socialudvalget nu skal finde besparelser for mindst 21 millioner på de kommende års budgetter. Charlotte Broman Mølbæk (SF) og Christian Brøns (V) besøger tirsdag nogle af de institutioner, som er omfattet af forvaltningens sparekatalog.

Besparelser for et tocifret millionbeløb står socialområdet over for i Randers. Det kan få konsekvenser for nogle af kommunens sociale institutioner, og derfor er to af kommunens byrådsmedlemmer fra hver sin fløj tirsdag taget på rundtur.

Læs også Socialområdet får sparekniven: Stor luns skal skæres af budgettet

- Det er vigtigt, at vi er i dialog med de mennesker, det handler om, og ser, hvad der ligger bag besparelserne, siger Charlotte Broman Mølbæk, der er byrådsmedlem i Randers Kommune for SF.

Jeg har valgt at takke ja til invitationen, fordi jeg altid er åben over for at blive klogere. Jeg håber også, at vi begge kan få et mere nuanceret billede på sagen ved at komme ud og besøge stederne.

Christian Brøns, byrådsmedlem, Randers Kommune

Det er hende, der har inviteret på tur. Med sig har hun Christian Brøns, der sidder i byrådet for Venstre. Hun inviterede ham med på rundtur gennem et Facebook-opslag, efter de begge deltog i et indslag fra TV2 ØSTJYLLAND om besparelserne.

- Jeg har valgt at takke ja til invitationen, fordi jeg altid er åben over for at blive klogere. Jeg håber også, at vi begge kan få et mere nuanceret billede på sagen ved at komme ud og besøge stederne, siger Christian Brøns (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

Turen går blandt andet forbi Kunstskolen Bifrost og foreningen SAM, som TV2 ØSTJYLLAND tidligere har omtalt.

Spares på sårbare borgere

Et årelangt overforbrug på socialområdet i Randers Kommune har gjort, at Socialudvalget nu skal finde besparelser for mindst 21 millioner på de kommende års budgetter.

Derfor har embedsmænd i kommunen lavet et katalog med forslag til besparelser. Kataloget rummer 21 forskellige forslag.

01:46

Kunstskolen Bifrost står til at blive lagt sammen med et af kommunens andre kunsttilbud, Gaia. Du kan se mere i indslaget her. 

Luk video

I kataloget er der blandt andet lagt op til, at Kunstskolen Bifrost skal lægges sammen med et andet kunsttilbud i kommunen, Gaia. Det skal sikre en besparelse på 450.000 kroner i både 2019 og 2020. 

Bifrost har i alt 21 elever, som er udviklingshæmmede, autister og mennesker født med en hjerneskade. Eleverne laver såkaldt ”outsiderkunst.”

Ifølge Mai Kjer, der er lærer på Kunstskolen Bifrost, er det ikke alle elever, der vil tage lige godt imod at blive lagt sammen med Gaia.

Læs også Forening for socialt udsatte frygter at blive ramt af besparelser

- Der er mange her, som vil blive knust, hvis de bliver anbragt et kæmpestort sted. Vi underviser ikke bare i kunst, vi støtter også folk rent menneskeligt, følelsesmæssigt og psykisk. Vi prøver at opbygge folks selvværd, siger Mai Kjer til TV2 ØSTJYLLAND.

Sparekatalog i høring

Sparekataloget er sendt i høring, og derefter skal medlemmerne af Socialudvalget igen drøfte besparelserne.

Stort set alle medlemmer af Socialudvalget er enige om, at der skal spares, men de er uenige i, hvor pengene skal findes i budgetterne.

Socialdemokratiet, der sidder på borgmesterposten, afventer høringssvar, før de melder endeligt ud, hvor de mener, besparelserne skal findes.

- Vi synes selvfølgelig, det er nogle voldsomme besparelser, men vi vil gerne høre, hvad institutionerne siger. Men der vil formentlig komme nogle ændringer i forhold til det, forvaltningen har lagt frem, siger Steen Bundgaard, der er politisk ordfører i Socialdemokratiet i Randers Kommune. 

Læs også Soc.dem.: Vi er klar på at rive ned i landsbyerne

Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen var den eneste, der stemte imod at sende spareforslagene i høring ved et møde i Socialudvalget tirsdag den tredje april. 

- Jeg synes, det er tudetosset at gå ud og skære så meget på mennesker med handicap, socialt udsatte og på andre sårbare grupper, sagde byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

Tirsdag aften klokken 19.15 har Velfærdslisten indkaldt til stormøde om nedskæringerne på Underværket i Randers.

02:48

Foreningen SAM frygter, at de blive nødt til at lukke som følge af de foreslåede besparelser. Mød foreningen i indslaget her. 

Luk video