Tre millioner kroner skal få flygtninge i job

Østjyske kommuner modtager millionbevilling til at få flygtninge i job

Randers, Norddjurs og Syddjurs kommuner har til sammen modtaget 3,3 millioner kroner til et tre-årigt projekt, der skal få flygtninge direkte i job. Det oplyser Randers kommune i en pressemeddelelse.

Vi har i samarbejde med Tradium og Randers Sprogskole kørt et prøveforløb med svejsere fra Syrien og Eritrea, som har været en succes. Derfor er jeg rigtig glad for, at den her bevilling er gået igennem, så vi kan bygge videre på nogle af de koncepter, som vi ved virker, siger Laila Jerming Jespersen, der er afdelingsleder for Integration i Randers kommune.

160 flygtninge vil ved ankomsten til de tre kommuner komme direkte i opkvalificering og praktik hos virksomheder, som har svært ved at skaffe arbejdskraft. Og det plejer at være noget, som de fleste flygtninge er klar på, når de kommer hertil. Det oplever Laila Jerming Jespersen.

- Vores erfaring er, at det går hurtigt med danskundervisning, når de er ude i forløbene, siger Laula Jerming Jespersen. 

I første omgang er det jern- og metalbranchen, der modtager flygtningene. Og derefter bredes til det ud til jordbrugs-, håndværks- og servicefagene, hvor der i området er stor efterspørgsel efter arbejdskraft.

-Opbakningen fra de lokale virksomheder indenfor svejsefaget har været rigtig god, og vi glæder os til at udvide samarbejdet til flere brancher, siger Laila Jerming Jespersen

Når flygtningene kommer til kommunerne vil der foregå et screeeningsarbejde, hvor man ser på, hvad de kan og hvilke uddannelser de kommer med. Det tager op til tre måneder.

Laila Jerming Jespersen nævner, at de blandt andet har et samarbejde med IDA, i forhold til at få ”oversat” uddannelsesbeviser, så det passer til danske ingeniørniveauer, og på den måde få sat dem i arbejde.

- Og hvis der kommer nogen, der ikke har nogen uddannelse, så er der virksomhedspraktik og så videre. Hvis bare de er villige til at tage fat, så skal vi nok finde noget. Og det oplever vi de er, siger Laila Jerming Jespersen.