Tre meter høj kat er flyttet ind på mands tag

Den blå kat troner i Randers Midtby, hvor den nu har fået sin plads på en privat beboers tag.

Et usædvanligt syn kommer fremover til at møde forbipasserende på Dronningensgade i Tøjhushavekvarteret i det centrale Randers.

Her har en af gadens beboerne nemlig fået placeret en tre meter høj blå kat på sit tag. Det fortæller kunstneren bag, Lena Tvede.

Kunstneren og kattens ejermand på taget.
Kunstneren og kattens ejermand på taget.

Hun har kendt beboeren, Hans Ørsted, i mange år og blev spurgt, om hun ikke ville lave en stor kattestatue.

- Så det var jo spændende. Det er det højeste projekt, jeg har lavet, og jeg måtte op at stå på taget, da jeg skulle modellere hovedet, fortæller Lena Tvede, der er billedkunstner. 

Et ønske i mange år

Skulpturens ejermand har længe været glad for katte. Særligt en lille porcelænsfigur, som hans kusine lavede til ham tilbage i 1960. I mange år har han ønsket sig en stor udgave, der kunne pynte på taget.

Ifølge Lena Tvede er der dog en uskreven regel blandt kunstnere om, at man ikke kopierer hinandens værker. Derfor gik hun med til at lave en kat af eget design.

Den lille keramikkat, som Hans Ørsted gerne ville have en stor model af.
Den lille keramikkat, som Hans Ørsted gerne ville have en stor model af. Foto: Privatfoto

I maj gik hun derfor i gang med skulpturen, som hun har modelleret på, når vejret var til det, da der ikke var plads til den indenfor. Og lørdag kom den på plads på hustaget.

Den er lavet af flamingo, dekorationsbeton og fibre, og selve katte vejer 65 kilo, mens foden, den er placeret på, vejer omkring 60-70 kilo, fortæller Lena Tvede.

Kattens indre er lavet af flamingo.
Kattens indre er lavet af flamingo. Foto: Privatfoto

Det krævede også adskillige sæt stærke arme at få den derop. Men så bliver den der også, forsikrer kunstneren.

- Det kan hagle, og det kan sne. Jeg tror ikke, den blæser nogen steder, siger Lena Tvede.

Ét krav til katten

Der havde kun været ét krav til skulpturen udover størrelsen. Den skulle være Dalsgård-blå.

En farve mange randrusianere allerede kender fra Sven Dalsgaards skulptur 'nøglen', der står ved musik- og teaterhuset Værket. Den markante farve gør den da også ekstra synlig for folk, der kommer forbi.

Katten har en iøjefaldende blå farve.
Katten har en iøjefaldende blå farve.

Indtil videre har der dog kun været positive tilbagemeldinger på katten, der ikke er inspireret af nogen bestemt race, fortæller kunstneren.

- Der er mange, der er mødt op og synes godt om den. Så må vi se, om der er nogen, der laver indsigelser, siger Lena Tvede.