Travlt år for de østjyske arkæologer

Mange spændende fund er dukket op fra den jyske muld det seneste år

03:10

1 af 2

Der har været gang i gravearbejdet for arkæologerne i det østjyske i 2015. Alt lige fra menneskeknogler, over ældgamle træredskaber til et gravkapel er dukket op under arbejdet.

- Der har været nok at se til. Det har været et travlt år med mange spændende fund fra forskellige steder, lyder det da også fra afdelingsleder på Moesgaard Museum, Mads Holst.

Hans folk har blandt andet gravet ved en tidligere jernalderboplads nær Skødstrup, hvor man fandt knoglerne fra en ofret kvinde.

VIDEO: Kig indenfor på nyopdaget jernalderboplads

- Hun hører ind under den mystiske gruppe af moselig, men i det her tilfælde kan vi sætte fundet ind i en sammenhæng. Det gør det specielt, og vi undersøger stadig skelettet, fortæller Mads Holst.

2000 år gamle trægenstand ved å

Museum Østjylland i Randers har ligeledes haft et begivenhedsrigt år, hvor især trægenstande fundet nær Kastbjerg Å springer i øjnene.

- Her er en planke fra en dør eller husvæg, og den er interessant. Ofte finder vi ting fra en fald mark, men i det her tilfælde kan se få et indtryk af, hvordan husene var konstrueret. Det er noget andet end potteskår og stolpehuller, forklarer museumsinspektør Benita Clemmesen.

Museum Østjylland får millionbevilling

Hun ser nu frem til endnu flere fund i 2016 og håber på at finde mindst lige så mange spændende ting som det forgangende år.

- Men det spændende ved arkæologi er, at vi aldrig ved, hvad der kommer, slutter Mads Holst.

Fra begge sider lyder det dog, at man har flere projekter i sigte, og pladser der skal udgraves. Også fra Museum Silkeborg forlyder det, at året har været travlt og godt.

Se hele indslaget om årets gang for arkæologerne øverst i artiklen.