Tidl. misbruger: Ville være død uden mit nye netværk

Asger Brandstrup var i over 30 år misbruger, og så blandt andet sin lillebror dø af stoffer

05:07

1 af 2

I Randers åbnede onsdag en café for tidligere misbrugere, der får et sted at mødes og skabe sig nye sunde bekendtskaber uden for misbrugsmiljøet. En af dem, der blev reddet af en ny omgangskreds, er 62-årige Asger Brandstrup.

- Fristelsen som nyclean for at falde i igen var enormt stor. Jeg kendte jo kun andre misbrugere, så steder som det her i Randers reddede mig. Her finder man en ny omgangskreds, der lærer en at tænke og leve anderledes, forklarer Asger Brandstrup.

Anonymt tilbud skal hjælpe misbrugere

Caféen i Randers hedder "Café Rusfri", og formålet med den er netop at bakke de tidligere misbrugere op og fastholde dem i deres livsstil efter endt behandling på rusmiddelcentret.

- Jeg mødte en bekendt på gaden, der tog mig med til et møde for stoffrie narkomaner, og den vej kom jeg i kontakt med andre i samme situation som mig, fortæller Asger Brandstrup om den første tid som clean.

Ville kun tabe

Allerede som 17-årig begyndte han at ryge hash, og derefter udviklede misbruget sig.

- Det altoverskyggende for mig var at skaffe stoffer, som jeg tog morgen, middag og aften. Til sidst indså jeg dog, at jeg kun ville tabe, hvis jeg ikke gjorde noget ved det, lyder det fra ham i dag.

Gratis hjælp til unge i misbrugsfamilier

I mange år tog Asger Brandstrup stoffer med sin lillebror, men da han mistede livet, gik alvoren op for Asger.

- Nu har jeg været stoffri i over ni år, og det føles godt, siger Asger Brandstrup.

Du kan se et længere interview med den tidligere misbruger øverst på siden. Her kan du også se klip fra den nye café.