By tager skarp afstand til 'voldtægtsdukke': Væmmes ved synet af den

Både de lokale borgere og Randers' borgmester er forfærdede over den dukke, er søndag prydede Føtex i centrum af byen. Nu går de sammen mod racisme.

Randers er mod racisme. Så klart er budskabet, efter en dukke hængt op foran Føtex i Dytmærsken søndag skabte forargelse og væmmelse blandt mange lokale.

Rundt om halsen havde dukke en løkke og et skilt, hvor der var skrevet et politisk budskab:

Jeg tog til Danmark og begik overfaldsvoldtægt på hvide kvinder. Nu hænger jeg her som fortjent. Stop masseindvandringen.

quote Vi kan ikke længere tie det ihjel. Det begynder at spidse til og er ikke noget, vi længere kan ignorere.

Christine Brændstrup, Randers

Den nationalsocialistisk bevægelse Den Nordiske Modstandsbevægelse har taget ansvaret for aktionen, som møder stor modstand i Randers.

- Det er forfærdeligt, at sådan noget kan ske for os i vores skønne fædreland, siger Jens Ole Damgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er forfærdeligt, at det er blevet mere og mere okay at sige sådan noget om etniske minoriteter. Vi kan ikke længere tie det ihjel. Det begynder at spidse til og er ikke noget, vi længere kan ignorere, supplerer Christine Brændstrup.

Efterforsker sagen

Også Randers Kommunes borgmester, Torben Hansen (S), langer ud efter folkene bag aktionen.

- Randers er mod racisme, og vi vil gøre, hvad vi kan for at bekæmpe racistiske og nedværdigende ytringer. Jeg væmmes, når jeg ser den dukke, lyder det fra ham til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Torben Hansen mener ikke, at der er grund til at gå i dialog med den modstandsbevægelse, der formentlig står bag aktionen ved Føtex. 

Efter der kom flere anmeldelser om dukken fra randrusianere søndag, fjernede Østjyllands Politi den.

Politiet efterforsker nu sagen.

- Det er jo klart, at det er en ubehagelig oplevelse for dem, der har set en dukke hænge på den her måde, men nu skal vi til at efterforske sagen nærmere, for at se om der er sket en overskridelse af straffeloven, sagde Jakob Christiansen, kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi, til TV2 ØSTJYLLAND tirsdag.

Dukken hang ned fra Føtex i Dytmærsken i det centrale Randers nær busterminalen. 
Dukken hang ned fra Føtex i Dytmærsken i det centrale Randers nær busterminalen. 

Hænger måske sammen med anden episode

Episoden kan hænge sammen med en anden hændelse fra Aarhus.

En bænk foran fodboldstadionet Ceres Park i Aarhus er for nylig blevet udsat for et lignende politisk hærværk.

Bænken er malet i regnbuens farver for at symbolisere mangfoldighed, men for nylig er den blevet malet over i en grøn farve. Samtidig er der blevet påsat to klistermærker på bænken, som viser logoet på netop den nationalsocialistisk bevægelse kaldet Den Nordiske Modstandsbevægelse.

Sådan så bænken ud før hærværket. Den er blevet sat op ved Ceres Park i Aarhus for at tage afstand fra homofobiske råb i forbindelse med fodboldkampe.
Sådan så bænken ud før hærværket. Den er blevet sat op ved Ceres Park i Aarhus for at tage afstand fra homofobiske råb i forbindelse med fodboldkampe.

På deres hjemmeside nordfront.dk er der mandag blev udgivet et indlæg, der beskriver, hvordan aktivister fra deres gruppe står bag hærværket.

quote Her er der åbenbart nogen, der åbenbart ikke er så glade for et farverigt samfund, og sådan er det.

Kim Gulvad Svendsen, chef for Drift og Myndighed i Aarhus Kommune

De beskriver, at årsagen til den nu mørkmalede bænk er, så 'normale mennesker igen kan benytte bænken uden at blive mindet om unaturlig livsstil og fordærvet adfærd'.

Sådan så bænken ud efter hærværket, men den er nu blevet genetableret i regnbuefarver.
Sådan så bænken ud efter hærværket, men den er nu blevet genetableret i regnbuefarver.

- Her er der åbenbart nogen, der ikke er så glade for et farverigt samfund, og sådan er det, sagde chef for Drift og Myndighed i Aarhus Kommune, Kim Gulvad Svendsen, mandag til TV2 ØSTJYLLAND.

På Nordfronts hjemmeside skriver de også, at det er nationalsocialistiske aktivister, der har hængt dukken op, og at den er hængt op i protest mod den voksende voldtægtskultur i Danmark.

Hos politiet kan de på nuværende tidspunkt hverken be- eller afkræfte, at de to hændelser hænger sammen.

- Vi er bekendt med, at der er en gruppe, der påstår, at de ved, hvem der står bag begge de her episoder, og det indgår naturligvis i efterforskningen, sagde Jakob Christiansen tirsdag til TV2 ØSTJYLLAND.

TV2 ØSTJYLLAND har været i skriftlig kontakt med Den Nordiske Modstandsbevægelse, som ikke ønsker at udtale sig til pressen. I stedet henviser bevægelsen til sin hjemmeside.