Svært at gøre noget ved misbrug af billeder på sociale medier

Det kan være svært at gøre noget ved misbrug af billeder på sociale medier, fortæller chef for DKCERT Henrik Larsen,

25-årige Anders Laursen fik misbrugt sine billeder og sit navn af ukendte gerningsmænd, som udgav sig for at være Anders Laursen, mens de sendte nøgenbilleder og perverse beskeder til kvinder.

Og ifølge Henrik Larsen, der er chef for DKCERT og bestyrelsesmedlem hos Rådet for Digital Sikkerhed, kan det være svært at gøre noget ved den slags identitetstyveri, som der er forgået i Anders Laursens tilfælde.

- Der er ikke meget at gøre, for de eneste, der kan finde ud af, hvor misbruget kommer fra, og hvilken IP-adresse, der er anvendt, er det pågældende sociale medie. Og bagefter, hvis man skal have opklaret, hvem der står bag den IP-adresse, så skal politiet med, for det kræver en dommerkendelse at få teleselskaber og internetudbydere til at udlevere navnet bag IP-adressen, siger Henrik Larsen. 

VIDEO: 25-årige Anders fik stjålet sin identitet på Tinder

Anders Laursen lagde billederne af sig selv ud på det sociale medie Tinder, og her fik han billederne stjålet.

Billederne blev herefter brugt på forskellige sociale medier som Snapchat og Tinder, hvor gerningsmænd oprettede falske profiler. Og det kan være svært at undgå, at ens billeder bliver misbrugt, når man har lagt dem op på forskellige sociale medier. 

- Det kan man ikke gøre ret meget ved. Der er ikke særlig mange muligheder for at forhindre, hvis man først har lagt billeder ud, at de så bliver anvendt i en sammenhæng, som ikke er rigtig eller ønsket for den, der har billederne, siger Henrik Larsen.

Lovgivningen er forældet

Anders Laursen kontaktede Østjyllands Politi, som forklarede ham, at han selv skulle tage kontakt til Tinder, da hans sag befinder sig i en gråzone. Henrik Larsen mener da også, at lovgivningen kunne trænge til en modernisering.

- Vi må jo nok sige, at straffeloven er skrevet på et tidspunkt, før de sociale medier blev så udbredt, som de er, så den trænger nok til en modernisering der, det mener vi også i rådet, siger Henrik Larsen. 

Herunder kan du høre Rigspolitiets forklaring på, hvilke udfordringer der er med identitetstyveri:

 
skorsten røg brændeovn luftforurening forurening

play Søndag træder nye regler i kraft: Køber du hus skal du udskifte eller skrotte gamle brændeovne

Anne Marie Rindom

Horsenspige scorer guld ved OL

coronapas

Så blev det 1. august: Disse restriktioner udfases

60_percent

play Østjysk ulveforsker begejstret: Tre ulvehvalpe født

Mørke skyer nær villakvarter

play Kælder oversvømmet tre gange: Nu forbereder Klaus sig på nye skybrud

Badesø Knudssø

Badning frarådes: Lort fundet i badevandet

Dagens mest læste