Succes med nyt hoftekoncept

Ud af sengen én time efter operationen

Overlæge Peter Revald med et hoftekomponent.

Langt flere lader sig nu hofteoperere i Randers. Et nyt koncept har nemlig overbevist både praktiserende læger og patienter.

I forhold til 2013 har 22 pct. flere patienter ønsket at blive hofteopereret i Randers, og det betyder, at afdelingen i 2014 giver knap 300 patienter ny hofte.

Afdelingens resultater ligger blandt de bedste i landet, og det er betydeligt over landsgennemsnittet. En af årsagerne er samarbejdet med de praktiserende læger i området.

- Vi kan se, at der er større kendskab til afdelingens gode resultater både i befolkningen og blandt de praktiserende læger. Vores samarbejde med de praktiserende læger er blevet væsentligt forbedret, siden vi ændrede hofteforløbene i marts, siger overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling Peter Revald.

Er langt mere aktiv

I 2014 introducerede Regionshospitalet Randers et nyt hofteforløb, hvor patienten nu er langt mere aktiv umiddelbart efter operationen.

Derudover vurderer patienterne under indlæggelsen løbende hvor stærke smerter, de har. Det betyder at de får mindre stærk smertestillende medicin, hvilket betyder, at patienterne er mindre omtågede og har mindre kvalme efter operationen.

Samtidig er det en del af det nye koncept, at patienterne i højere grad selv tager ansvar for deres genoptræning og selv afgør, hvornår de er klar til at genoptage hverdagen med arbejde, sport, bilkørsel, sex o.s.v.

- Der er ikke øgede komplikationer ved at tage hoften i brug hurtigere end man har gjort tidligere. De komponenter vi bruger i dag kan sagtens holde og jeg vil ikke sige vil ikke sige til patienten at han eller hun ikke skal løbe et marathon, hvis det er det vedkommende har lyst til. Hellere have et godt liv nu og bruge sin krop end at være bange for at hoften ikke holder - for det gør den. Det er vigtigt at leve nu, siger overlæge Peter Revald til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Den nye metode betyder, at en patient, som får ny hofte, ofte kan udskrives efter mindre end to døgn.