Succes med gratis bogpakker

Gratis bogpakker til udvalgte familier i Randers

02:04

1 af 2

Forskning viser, at børn klarer sig bedre både fagligt og socialt, hvis deres forældre læser bøger med dem allerede fra børnene er et halvt år. Derfor har en række kommuner, heriblandt Randers, været med i projekt Bogstart, hvor biblioteker uddeler bogpakker til familier i udvalgte boligområder.

En ny undersøgelse viser, at det har stimuleret interessen for bøger hos både børn og forældre - således også i Randers, der er en af tre østjyske kommuner, der er med i pilotprojektet.

- Allerede fra starten lærer barnet at koncentrere sig, og det lærer selv at tale hurtigere. Jeg tror kun, at det kan gavne, siger Linda Skjødt, social- og sundhedsassistent fra Randers, som sammen med sin familie er med i projektet og modtager de gratis bogpakker.

Rekordmange var til messe i Horsens

Siden 2009 har Randers Bibliotek været en del af projektet, hvor også bibliotekarer besøger familierne i det nordlige Randers. De første bøger kommer allerede, når barnet er seks måneder gammelt, og biblioteket uddeler cirka 120 bogpakker årligt.

Hjemmebesøg skaber gode relationer

- Den relation man skaber, når man er ude i hjemmet, betyder noget for, at de så måske også kommer på biblioteket, siger Sanne Andersen, teamkoordinator på Børnebibliotek, Randers.

Egholm arbejder på ny bog fra Aarhus

Og noget tyder på, at det virker. En ny evaluering, som Kora har lavet, viser, at de medvirkende kommuner kommer i kontakt med familier, der ikke normalt kommer på bibliotekerne.

- Man bliver opmærksom på, hvordan man kan hjælpe sine børn til at blive bedre til at tale og på sigt også til at læse. Og det betyder, at de klarer sig bedre i skolen, siger Sanne Andersen.

Randers er en blandt 20 kommuner i projektet, og her i Østjylland bliver der også delt bogpakker ud i udvalgte områder i Horsens og Aarhus.

Du kan se mere om bogpakkerne i videoen øverst på siden.