Stort cykelløb begynder i dag - naboerne frygter det
Randers Bike Week begynder torsdag og fortsætter til lørdag. Nabo til cykelløbet frygter hvert år ulykker i forbindelse med løbet. Og så er han træt af affald.
Randers Bike Week har over de seneste 10 år vokset sig til et stort cykelløb. Samme år som løbet første gang var på programmet, flyttede Martin Danielsen ud på en ejendom lige uden for Ølst syd for Randers. Lige dér, hvor løbets rute kommer forbi.
Han, som driver virksomhed fra sin gård på Solbakkevej, har aldrig været gode venner med cykelløbet, som han mener giver alt for store gener for de lokale virksomheder, de tre dage det varer.
- For eksempel skal jeg levere hø i weekenden, hvilket betyder, at jeg skal køre en stor omvej. Og ejendommen, hvor jeg skal levere det til, ligger også hvor ruten går forbi, så jeg er da spændt på, om det også giver problemer, siger han.
Affaldszoner
Martin Danielsen fortæller også om problemer med, at cykelrytterne smider affald langs ruten.
- Jeg har før samlet mellem 2-300 folieposer op langs min indhegning på 200 meter, siger han.
Han erkender dog, at det med årene er blevet bedre - særligt efter man har indført såkaldte affaldszoner for cykelrytterne, hvilket betyder, at deltagerne kun må smide affald i et bestemt område.
I forbindelse med cykelløbet er Gammel Aarhusvej (rute 180) lukket fra Ølst og ind til Sønder Borup torsdag fra klokken 12 til cirka 20 og fredag fra 7.30 til cirka 16.30. Det oplyser Jørgen Schmidt, formand for Randers Cykleklub og arrangør af løbet.
Han kender godt til Martin Danielsens utilfredshed med cykelløbet, men han mener - modsat Martin Danielsen - at der er styr på det hele.
- Vi rydder op hver eneste gang, der har været cykelløb. Ikke kun i affaldszonerne men på hele ruten. Ryttere som smider affald uden for affaldszonen får karantæne.
Farlig tid
Martin Danielsen er glad for, at der er affaldszoner, men han mener ikke, at alle cykelryttere er lige gode til at overholde dem.
Føler du, at du bliver hørt, når du snakker med løbsledelsen og kommunen?
- Egentligt ikke, men så alligevel. De har hørt efter omkring affaldet. Det er der rettet lidt op på. Men vi har også haft problemer med at komme forbi afspærringerne, når vi skal hjem. Nu er der blevet delt flyers ud med passernote på, og jeg håber, at det kan nedbringe nogle af problemerne for os beboere, siger han.
Det er sindssygt farligt, når vi kommer med en stor traktor på 60 ton.
Selvom der ifølge Martin Danielsen på nogle områder er bedring, så er han generelt modstander af, at cykelløbets rute løber i Ølst-området.
- I ugerne op til cykelløbet er der rigtig mange cyklister herude. De små veje er plastret til. Her er mange dumme vejsving. Det er sindssygt farligt, når vi kommer med en stor traktor på 60 ton. De (cyklisterne, red.) kører lidt med hovedet under armen, mener han.
Selvom Randers Bike Week kun varer i tre dage, så mener Martin Danielsen ikke, at han bare skal rette ind i de tre dage.
- Vi er ikke blevet spurgt, om vi vil have cykelløb her. Men vi skal bare finde os i det. Vi skal bare bukke. Ja, det er godt for byens butikker, men er det godt for industrierne herude?
Ruterne til Randers Bike Week kan ses på cykelløbets hjemmeside ved at klikke her.