Søren cyklede 4.933 kilometer på 12 dage: - Jeg faldt kun i søvn én gang på cyklen

Mens Tour de France snart ruller gennem det danske landskab, er Søren Rosenkilde netop vendt hjem fra USA, hvor han har kørt tværs over guds land. På cykel. I verdens hårdeste løb.

Hvis du fik muligheden for at cykle 4.933 kilometer på 12 dage, ville du så gøre det? Tilbagelægge kilometer efter kilometer i bagende sol gennem USA's ørken?

For de fleste ville svaret være et rungende nej. Men for 55-årige Søren Rosenkilde fra Randers-bydelen Kristrup var det en drøm, der netop er gået i opfyldelse.

Randrusianeren går under navnet 'SkyDog'.
Randrusianeren går under navnet 'SkyDog'. Foto: Privat

Tirsdag den 14. juni satte fritidscykelrytteren sig nemlig i sadlen og stillede klar ved startlinjen i Californien - foran ham ventede uendeligt mange timer på jernhesten, søvnmangel og siddesår, men det skænkede han ikke en eneste tanke lige dér.

- Man fik da en bette klump i halsen. Nu var det jo blevet tid til at vise, hvad jeg kunne, fortæller den 55-årige cykelmyg.

Undervejs i løbet var det dog ved at gå grueligt galt, men det vender vi tilbage til senere.

Ven ledte vejen

Lad os starte med at spole tiden tilbage til der, hvor hele drømmen opstod.

Race Across America

Søren Rosenkilde har altid været glad for at cykle, men det var først i år 2000, da han købte en 'rigtig' cykel, at han for alvor fik øjnene op for det tohjulede transportmiddel. 

Allerede på sin anden tur i sadlen, cyklede han 117 kilometer, og dér vidste han, at han var blevet bidt af en ny fritidsaktivitet.

- Der tænkte jeg, at det der med at køre langt nok var noget, som jeg godt kunne finde ud af, siger den beskedne cykelentusiast.

Men det var først seks år senere, han hørte om det berømte og berygtede cykelløb ’Race Across America’. Sundhedsguruen Chris MacDonald, der selv havde kørt løbet, såede det første frø til den spirende drøm, men ilden blev for alvor tændt, da en af Søren Rosenkildes kammerater gav sig i kast med projektet. 

Cykelentusiasten skulle ud i al slags vejr. Det hårdeste var dog de lange seje træk i 40 graders varme.
Cykelentusiasten skulle ud i al slags vejr. Det hårdeste var dog de lange seje træk i 40 graders varme. Foto: Privat

Her var Søren nemlig med på sidelinjen og var en del af det hold, der skulle hjælpe kammeraten i mål - noget han dog aldrig kom, da han måtte udgå undervejs. Men turen til USA gav Søren blod på tanden. 

- Da jeg så landet i slowmotion som crewmedlem, var jeg ikke i tvivl: Jeg skulle cykle den rute en dag.

Den tanke delte han med sin bedre halvdel, Jette, og her kunne han godt mærke, at hun ikke kunne tage ham helt seriøst.

- Men hun ved godt, at når jeg har sat mig noget for, så gør jeg det.

Faldt i søvn på cyklen 

Som sagt så gjort. Efter at have udskudt drømmen i 2021 på grund af corona kunne han i år pakke rejsetasken og vigtigst af alt cyklen og sætte kursen mod Oceanside, Californien. Sammen med sit hold bestående af venner og familie blev han klar til at trække i lycradragten og gøre drømmen til virkelighed.

I 11 døgn, 10 timer og 47 minutter trampede Søren Rosenkilde i pedalerne for at tilbagelægge de 4.933 kilometer og nå i mål i Maryland indenfor tidsgrænsen. 

Ruten går fra Oceanside i Californien og strækker sig 4.933 kilometer over til Annapolis i Maryland.

Der var ikke meget tid til søvn – faktisk kun 37 timer på 12 dage. Men hvad skal man også i drømmeland, når man er i gang med at udleve sin drøm?

Søren kunne dog godt mærke, at han på et tidspunkt begyndte at køre på reserverne, og han husker særligt en episode, der fik hele kroppen til at dirre af skræk, da han lige pludselig ikke havde kontrol over sig selv. 

- En enkelt gang faldt jeg i søvn på cyklen, men så vågnede jeg til gengæld også op efter.

Søren Rosenkilde havde ikke brug for en blød seng for at kunne sove.
Søren Rosenkilde havde ikke brug for en blød seng for at kunne sove. Foto: Privat

Til hans held kørte han blot ind ad en indkørsel, men situationen kunne være gået meget værre hvilket som helst andet sted. Uden at komme til skade fortsatte han ufortrødent sin cykeltur, hvor han kørte i omegnen af 400 kilometer hver dag.

- Man skal være mentalt stærk, hovedet skal med. Ellers gennemfører man ikke. Det gælder om at slå fra, selv når hele kroppen skriger af smerte.

Hvem er ’SkyDog’?

Men på trods af den smerte, som Søren konstant mærkede i kroppen, var der ikke noget tidspunkt, hvor han overhovedet skænkede det at give op en tanke. Der var kun ét for øje. Målstregen i Maryland, og da den kom til syne, var det, som om kroppen fik fornyet energi.

Som den 13. dansker i historien – og første kronjyde – kan Søren Rosenkilde i dag skrive ’Race Across America’ på CV’et.

- Det var så surrealistisk at krydse målstregen. Det første, jeg tænkte, var: "hvad så nu?"

Medtaget, men klar til at tage cyklen på job 

Og ja, hvad sker der egentlig, når man har overstået verdens hårdeste cykelløb?

Svaret et meget kort. Der skal pakkes sammen, og så går turen retur til hjemmet i Kristrup.

- Det er ikke gået op for mig, hvor stor en bedrift det her rent faktisk er, fortæller Søren Rosenkilde til TV2 ØSTJYLLAND.
- Det er ikke gået op for mig, hvor stor en bedrift det her rent faktisk er, fortæller Søren Rosenkilde til TV2 ØSTJYLLAND. Foto: Privat

Men selvom løbet er slut, følger der en masse efterveer. Kroppen er brugt, og selvom hovedet er klar til næste udfordring, så vil kroppen ikke det samme.

- Mine fødder sover stadig. Det er nok først om et halvt år, at jeg er helt på toppen igen.

Så næste projekt må vente, selvom det selvfølgelig allerede er kommet på tegnebrættet: Et verdensmesterskab i 24-timers cykelløb – også i USA. Her er håbet, at den drøm allerede kan realiseres i løbet af de næste to år.

Lige nu vil han dog nyde sine hviledage, inden han mandag skal tilbage på arbejde.

- Jeg har lidt en skør idé om, at jeg vil cykle på arbejde på mandag – bare for at vise, at jeg kan.