Søn i chok står frem: - Min mor bliver fremstillet som et monster

Nu står en søn til den drabssigtede kvinde fra Plejecenter Tirsdalen frem og fortæller, hvordan han oplever sit livs værste mareridt. Han undrer sig over, at sagen stadig er så lukket.

Vi møder ham i køkkenet i huset uden for Randers. Han udtaler sig anonymt af hensyn til det navneforbud, der gælder i sagen. Umiddelbart er der til at begynde med intet usædvanligt at mærke på ham.

quote Det er meget uvirkeligt, og alle i familien er i chok og dybt rystede. Ingen af os havde set den komme.

Søn til drabssigtet plejehjemsansat

Men når først sønnen til den drabssigtede kvinde i Tirsdalen-sagen sætter ord på, hvordan han har det, er det tydeligt at fornemme, der er tale om en familie i knæ.

- Det er meget uvirkeligt, og alle i familien er i chok og dybt rystede. Ingen af os havde set den komme, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Derfor er sønnen anonym

I sagen fra Plejecenter Tirsdalen er der nedlagt navneforbud mod den sigtede kvinde. Det betyder reelt også, at hun ikke må kunne identificeres ud fra, hvad der bliver skrevet i medierne. 

Derfor er hendes søn i denne artikel anonym. 

Hans identitet er dog TV2 ØSTJYLLAND bekendt, ligesom vi kender de øvrige familiemedlemmer, der er kommet med oplysninger til artiklen.

Tror det er en stor misforståelse

Det, som sønnen og de andre familiemedlemmer, er chokerede over, er, at der lige nu sidder en midaldrende kvinde varetægtsfængslet på tredje måned i en sag om drab og drabsforsøg.

Den kvinde er deres mor, kone, farmor og mormor. Og de savner hende.

- Jeg tror og håber inderligt på, at der er tale om en stor misforståelse, og min mor er uskyldig. Jeg kender hende kun som en god og kærlig kvinde, der altid har gået op i sit job med liv og sjæl og har været meget pligtopfyldende, fortæller sønnen.

Ny tirsdalen tidslinje

Må ikke tale om sagen

Familien ved ikke meget mere om sagen, end hvad der har været oplyst i medierne.

Indtil i denne uge har det kun været kvindens mand, der har fået lov til at besøge hende en halv time hver uge i arresten, hvor hun sidder varetægtsfængslet.

Uden de må tale om sagen.

I dag skal sønnen så for første gang besøge hende, men der er stadig restriktioner på deres snak. Ligesom retsmøderne indtil videre også er holdt for lukkede døre.

'Ved hun ikke er et monster'

Og det ærgrer sønnen, at der ikke kommer mere frem.

- Jeg synes, at min mor burde få lov til at forsvare sig offentligt. Og vi savner, at politiet og plejehjemmet siger noget mere. Når alt holdes hemmeligt, skabes der en masse spekulationer.

- Min mor bliver fremstillet som et monster, og det ved jeg, at hun ikke er.

quote Jeg sidder hele tiden og tænker, 'så sig da noget', når jeg ser, at der igen igen bliver sagt ingenting.

Søn til drabssigtet plejehjemsansat

Indtil den 20. maj kørte sagen for dobbeltlukkede døre og end ikke sigtelsen var offentlig.

Men her meldte Østjyllands Politi ud, at kvinden er sigtet for et drab og tre drabsforsøg begået mod beboere på Plejecenter Tirsdalen i Randers.

Den sigtede kvinde blev anholdt den 14. marts for forbrydelser, hun skal have begået mod beboere på Plejecenter Tirsdalen i Randers-bydelen Kristrup. Lige siden har hun siddet varetægtsfængslet.
Den sigtede kvinde blev anholdt den 14. marts for forbrydelser, hun skal have begået mod beboere på Plejecenter Tirsdalen i Randers-bydelen Kristrup. Lige siden har hun siddet varetægtsfængslet.

Ikke unormal ventetid

Siden har der været lukkede døre, og politiets beviser i sagen, kvindens eventuelle forklaringer og meget andet holdes hemmeligt.

- Jeg sidder hele tiden og tænker, 'så sig da noget', når jeg ser, at der igen igen bliver sagt ingenting, siger sønnen.

Østjyllands Politi oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at det ikke er unormalt med lange varetægtsfængslinger i denne type sager.

Ligesom politiets anklager tidligere har forklaret i retten, at de lukkede døre fortsat ønskes af særligt en grund.

- Det kan påvirke vores efterforskning, hvis offentlige får kendskab til, hvad der kommer frem i retten, har anklageren Jesper Rubow sagt.

Stor og kompliceret sag

Efter den seneste forlængelse af kvindens varetægtsfængsling satte anklageren ord på, hvornår han forventer, at sagen ligger klar hos politiet.

quote Efterforskningen i sådan en sag vil typisk strække sig over mange måneder eller halve år, og det kommer den her nok også til.

Jesper Rubow, specialanklager, Østjyllands Politi

- Det er en sag af et enormt stort omfang og ret stor kompleksitet. Det gør, at efterforskningen i en sådan sag typisk vil strække sig over mange måneder eller halve år, og det kommer den her nok også til, sagde Jesper Rubow og fortsatte:

- Generelt om efterforskningen kan jeg sige, at den kører ad flere spor, og jeg kan ikke gå i detaljer om det, men blandt andet er der nogle lægelige oplysninger, der skal afklares. Altså hvilken tilstand de personer, det er gået ud over, har været i på indlæggelsestidspunkterne.

Også Randers Kommune ønsker ikke at sige meget i sagen. Herfra lyder det, at man respekterer politiets ønske om, at der skal være ro til efterforskningen.
Også Randers Kommune ønsker ikke at sige meget i sagen. Herfra lyder det, at man respekterer politiets ønske om, at der skal være ro til efterforskningen. Foto: Google Street View

Kan sagtens tage over ét år

Sundhedsjurist Kent Kristensen bekræfter politiets påstand om, at sådan en sag med sigtelser om drab og drabsforsøg ofte strækker sig over lang tid.

Han sammenligner sagen fra Plejecenter Tirsdalen med sagen, hvor en sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus blev dømt for fire drabsforsøg.

- Så vidt jeg husker, var den sag omkring ét år om at være klar hos politiet, så det er det, familien i Randers skal se hen imod, og det kan jeg sagtens forstå, er svært at være i, siger Kent Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Kent Kristensen drager flere paralleller til sagen fra Nykøbing Falster Sygehus, hvor en kvinde blev dømt for flere drabsforsøg.
Kent Kristensen drager flere paralleller til sagen fra Nykøbing Falster Sygehus, hvor en kvinde blev dømt for flere drabsforsøg.

Han forklarer, at når der er tale om en sag med sigtelser om drab og drabsforsøg, og hvor det kan være svært at afgøre ofrenes sygdomstilstand, så tager det tid at efterforske.

- Grunden til, at sagen indtil nu er holdt bag lukkede døre, er jo også af hensyn til den sigtede. Jeg synes, at det er godt og ordentligt, det foregår på den måde, siger sundhedsjuristen.

Den sigtede kvinde fik ved seneste retsmøde i onsdags sin varetægtsfængsling forlænget til den 6. juli.