Slagterigigant betaler milliarder tilbage til ejere

Den danske slagterigigant Danish Crown vil afskaffe andelshaverkonti, så ejere ikke længere får tilbageholdt store summer

Danish Crown vil afskaffe andelshaverkonti. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

En ophævelse af ejernes andelshaverkonti vil betyde, at op imod 1,5 milliarder opsparede kroner bliver sendt tilbage i andelshavernes lommer.

Pengene stammer fra grise- og kreaturavlerne i Danish Crowns ejerkreds, som i en årrække har fået tilbageholdt 15 øre per kilo gris og 30 øre per kilo kreatur; penge som er røget ind på andelskontoen. Men det er slut nu:

- Første skridt er at stoppe indbetalingerne på ejernes andelshaverkonti i Danish Crown med virkning fra regnskabsåret 2017/2018, lyder det fra Danish Crown i en pressemeddelelse.

Læs også Danish Crown venter flere slagtegrise i 2018 efter års nedtur

Det er blandt andet salget af Plumrose, der har sat Danish Crown i en så favorabel økonomisk situation, at ophævelsen af andelshaverkontoen kan lade sig gøre. 

Bedre grundlag for unge landmænd

Ud over at give etablerede landmænd bedre økonomisk mulighed for at vækste, så skal beslutningen også gøre det lettere for unge landmænd at etablere sig. Begge er det resultater der vil falde positivt tilbage på koncernen:

- Ved at styrke vores ejeres likviditet øger vi også Danish Crowns konkurrencekraft markant, siger Erik Bredholt, der er formand for Danish Crown.

- I mine øjne vil denne ændring være et stort skridt i retning af at kunne holde flere smågrise i Danmark, så vi både kan skabe flere arbejdspladser på slagterierne og løfte eksporten, tilføjer han i pressemeddelelsen. 

Læs også Ny traktorrobot gør livet lettere for landmanden

Andelshaverne har gennem årene opsparet 1,5 milliarder på deres andelshaverkonti. Udbetalingen begynder fra regnskabsåret 2020/2021 og løber otte år frem.

Fakta om Danish Crown

Danish Crown har sine rødder i andelsbevægelsen, der startede i slutningen af 1800-tallet.

Efter fusioner med først Vestjyske Slagterier og siden Steff Houlberg er Danish Crown blevet en stor, regional spiller inden for branchen.

Danish Crown ejer flere kendte selskaber som Tulip, Gøl, Sokolow og Friland.

I regnskabsåret 2016/17 omsatte Danish Crown for 62 milliarder kroner.

Selskabet har 7166 andelshavere, hvoraf 2106 er griseavlere, 5118 er kreaturavlere.

I 2016/17 modtog Danish Crown 21 millioner svin og 700.000 kreaturer på sine slagterier.
Det betyder, at der blev "indvejet" 1104,9 millioner kilo grise, 46,6 millioner kilo søer og 77,3 millioner kilo kreaturer.
I samme periode producerede Danish Crown 940.000 ton "forædlede" produkter. Det dækker over kød, der er blevet gjort til pølse, koteletter etc.

Det skete via 25.956 medarbejdere.

Kilde: Danish Crown 
01:44

VIDEO: Ifølge Danish Crown vil et forbud mod halalslagtninger betyde dyrere kød for forbrugerne. Det meddelte pressechef Jens Hansen i kølvandet på et forslag fra Dansk Folkeparti. Se tv-indslag fra 24. oktober.

Luk video