Skole dropper program, der opdager snyd

Elever i hele landet har protesteret mod programmet 'Den Digitale Prøvevagt', som kan overvåge elever på deres computer.

Ledelsen på Randers Statsskole har besluttet at boykotte et program, der kan opdage snyd. Genrebillede. Foto: David Leth Williams - Scanpix

I dag sætter eleverne på Randers Statsskole sig foran computerne, når der er terminsprøver på gymnasiet.

Det bliver dog uden Undervisningsministeriets program Den Digitale Prøvevagt, som skal opdage snyd.

Læs også Nyt kontrolsystem skal forhindre eksamenssnyd på Aarhus Universitet

Det er skolens ledelse, der har besluttet at boykotte programmet, efter de i går fik en mail fra Undervisningsministeriet om, at det er frivilligt at bruge programmet.

Det er meget få, der snyder, og derfor mener vi, at det er et meget stort våben at bruge.

Lone Andersen, rektor på Randers Statsskole

- Det er fuldstændig utilstedeligt, at de sender en mail ud én dag inden terminsprøven. Alle har haft den opfattelse, at det er noget, vi skal teste til terminsprøven, og nu laver de en kovending og siger, at vi selv må bestemme. Hvorfor har de ikke styr på det? Det er derfor, at vi er lidt oppe på barrikaderne, siger Lone Andersen, der er rektor på Randers Statsskole.

Tusindvis boykotter

Undervisningsministeriet havde tænkt sig at teste programmet, når de omkring 50.000 gymnasieelever skal til terminsprøver de kommende uger, men torsdag formiddag havde 4700 personer i hele landet tilkendegivet, at de vil nægte at installere Den Digitale Prøvevagt. Det har de gjort via en boykot-begivenhed på Facebook.

Baggrunden er, at de mener, at det er ulovligt at kræve, at eleverne installerer et program på deres computer, som gør det muligt for skolen at se, hvilke hjemmesider de besøger og hvilke programmer, de har åbent.

På Randers Statsskole havde elever også tænkt sig at boykotte programmet ved at aflevere en blank terminsprøve, men det bliver der ingen grund til, da skolen har valgt ikke at bruge Den Digitale Prøvevagt.

Læs også Rådmand vil have vikinger som symboler i fodgængersignaler

Gør, som de plejer

- Der har været meget kritik af den, men vi har forventet, at den lever op til persondataloven, da det er et program, der kommer via ministeriet. Men nu boykotter vi den også. Det er meget få, der snyder, og derfor mener vi, at det er et meget stort våben at bruge imod snyd, i forhold til hvor mange der snyder, siger rektor Lone Andersen.

I stedet for vil de gøre, som de plejer til terminsprøverne. Hvis man for eksempel ikke må bruge internettet, vil de holde øje med, om enkelte computere bruger nettet meget, men de kan altså ikke se, hvad personerne går ind på.

Hvad de gør til sommerens eksamener, ved de ikke endnu.

Også andre skoler vælger at droppe programmet under terminsprøverne blandt andre Tradium i Randers.

Den digitale prøvevagt

Den Digitale Prøvevagt er et program, der kan overvåge elevers computere under skriftlige prøver, som gymnasierne skal anvende.

Programmet skal bruges til at undersøge mistanke om snyd i forbindelse med skriftlige prøver i de gymnasielle uddannelser.

Det skal anvendes fra og med sommerterminen 2019. Den Digitale Prøvevagt vil kunne dokumentere en række af de handlinger, som eleven foretager på sin computer under prøverne.

Efter prøven kan skolen undersøge mistanker om eksamenssnyd ved at gennemgå de data, som programmet har indsamlet.

 

Kilde: Undervisningsministeriet