Sjældne skildpadder fortsat forsvundet: Der er kun hanner tilbage

Det er nu lidt over en måned siden, at tre uhyre sjældne skildpadder blev stjålet fra Randers Regnskov ved højlys dag. De er stadig ikke fundet

02:22

VIDEO: I begyndelsen af november blev tre ud af otte burmesiske stjerneskildpadder stjålet fra Randers Regnskov. De skulle bruges til et avlsprojekter, og nu viser det sig, at de resterende fem alle er hanner.

- Det er forfærdeligt. De er ufatteligt sjældne.

Sådan lød det fra en noget bedrøvet dyrepasser i Randers Regnskov i begyndelsen af november, da tre burmesiske stjerneskildpadder blev stjålet en søndag midt i åbningstiden.

Nu er der gået en måneds tid, og regnskoven må stadig se langt efter de forsvundne skildpadder.

Læs også Uhyre sjældne dyr stjålet fra Randers Regnskov ved højlys dag: - Det er forfærdeligt

- Skildpadderne er desværre stadig væk. Der var otte, og vi har fem tilbage, så det er jo næsten en halvering, siger Henrik Herold, der er direktør i Randers Regnskov.

Skulle bruges til avlsprojekt

De i alt otte sjældne skildpadder skulle bruges i et verdensomspændende avlsprojekt, så dyrepasser Kristian Sørensen frygtede tilbage i november, at tyveriet ville få store konsekvenser.

- De er for små til, at vi kan kønsteste dem, så vi aner ikke, hvilke køn vi har tilbage, eller hvilke køn de har fået. Men det ville da være ret katastrofalt, hvis de har taget de tre hunner, der var, ud af de otte, sagde dyrepasseren dengang.

Tyvene fik formentlig fat i skildpadderne ved at sparke et hul i hegnet ind til buret. Det vides dog ikke med sikkerhed, da der ikke er videoovervågning ved skildpaddeburet. 

Siden er skildpadderne vokset, så man nu kan se, hvilket køn de fem resterende skildpadder har.

- Vi ved nu, at de fem, vi har tilbage, er hanner, lyder det fra regnskovsdirektøren.

Katastrofen er dog ikke så stor som først antaget.

- Man er meget glad for hanner i avlsprojektet. Så nogle af dem bliver sendt ud i det europæiske avlssamarbejde, og vi får nogle hunner tilbage. Så avlsprojektet er ikke standset og heldigvis havde de jo ikke magt, som de havde agt, for de tog jo ikke dem alle sammen, siger Henrik Herold.

02:23

VIDEO: Tre uhyre sjældne skildpadder blev i begyndelsen af november stjålet fra Randers Regnskov. Parken valgte at give frit lejde til, at gerningsmændene kunne vende retur, så skildpadderne kunne komme hjem til deres søskende under kuplerne. Det virkede dog ikke, for skildpadderne er fortsat forsvundet. Videoen er fra 5. november 2018.

Luk video

Sagen er ikke afsluttet

Hos Østjyllands Politi er de stadig er i gang med efterforskningen af skildpadde-tyveriet.

- Vi har ingen tekniske beviser i form af overvågningsbilleder, så derfor hører vi stadig meget gerne fra vidner, der har set noget, siger Michelle Husum, der er politikommissær ved Østjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND.

Et par vidner har allerede været forbi politiet, men der er ikke kommet oplysninger frem, som har ført til opklaring af sagen, lyder det.

Direktøren for Randers Regnskov mener, at der er tale om et bestilt tyveri.

Direktøren for Randers Regnskov, Henrik Herold, formoder dog, at tyveriet var bestilt og gisner om, at skildpadderne nu befinder sig langt væk et andet sted i verden.

- Skildpadderne koster 15-20.000 kroner stykket, så jeg tror, det er et bestilt tyveri, siger Henrik Herold. 

Læs også Vingård – ja tak! Grønt lys til at købe jord til vinproduktion

- Hvis jeg kunne sende en bøn til dem, der har stjålet dem, så er det: Pas dog for pokker godt på dem, for de fortjener det bedste af det bedste.

Østjylland Politi kan hverken be- eller afkræfte, om tyveriet var bestilt, eller om skildpadderne er blevet solgt videre.

Østjyllands Politi efterforsker fortsat skildpadde-tyveriet, men mangler tekniske beviser.