Simon føler sig overset: - Bliver jo en andenrangsborger

Kørestolsbrugeren Simon Justesen fra Randers ærgrer sig over, at der ikke er tænkt på ham under byggeriet af Thors Bakke.

Opdatering
Artiklen er tirsdag kl. 11 blevet opdateret med svar på kritikken fra politikeren Nick Zimmermann (DF), der sidder som formand for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune.

Engang lå byens vartegn og stolthed her. Thor bryggeriet. Hvor kuskene kørte ud fra med de dyrebare dråber. I dag tappes der ikke længere øl på stedet, men i stedet er Thors Bakke blevet skabt.

quote Man bliver jo en andenrangsborger et eller andet sted. Det, synes jeg, er ærgerligt.

Simon Justesen, kørestolsbruger, Randers

Her ligger der nu et sundhedshus, biograf og en restaurant. Men der er bare et problem. Handicappede og gangbesværede har svært ved at bevæge sig mellem bakkens niveauer.

- Man bliver jo en andenrangsborger et eller andet sted. Det, synes jeg, er ærgerligt, siger kørestolsbrugeren Simon Justesen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er planen, at der på et tidspunkt i byggeriet skal indtænkes tiltag for at styrke tilgængeligheden.

VIDEO: Sådan ser det ud, når Simon Justesen skal kæmpe sig op ad Thors Bakke.

Skal op ad meget stejl vej

Men indtil da henviser Randers Kommune til vejen Nørrestræde. En af byens mest stejle veje.

- Den er simpelthen umulig at komme op af. Det synes jeg ikke, man kan byde folk. Det fordrer jo, at man altid kan få hjælp, siger Simon Justesen, der må give fortabt, da han forsøger at kæmpe sig op.

- Mit mål som handicappet er at være så selvhjulpen som muligt, så der går lidt af mig, hver gang jeg skal spørge om hjælp. Ikke fordi folk ikke er venlige til at hjælpe, fortsætter han.

Alternativt kan Simon Justesen og andre kørestolsbrugere benytte Thorsgade for at komme op ad Thors Bakke.

Mangler en opkørsel

Men heller ikke den vej er han fan af.

- Hvis jeg skal op ad den, skal jeg ud på vejen, og så er der faktisk ikke en opkørsel til fortovet. Så jeg har mange problemer, lyder det fra Simon Justesen.

quote Vi har den der frustration over, at det går for langsomt, og man har en frygt for, at tilgængeligheden bliver glemt igen.

Karina Hjort, formand, Handicaprådet, Randers

Formanden for det lokale handicapråd hører de samme frustrationer fra sit netværk.

Og personligt forstår hun heller ikke, hvorfor der ikke allerede nu er bedre adgang for handicappede.

- Vi har den der frustration over, at det går for langsomt, og man har en frygt for, at tilgængeligheden bliver glemt igen, eller det ikke bliver tænkt ind fra start, forklarer formanden for Handicaprådet i Randers Kommune Karina Hjorth til TV2 ØSTJYLLAND.

Karina Hjorth tror på, at der snart kommer bedre adgang for handicappede på Thors Bakke, men hun er ikke overbevist om, at det sker.
Karina Hjorth tror på, at der snart kommer bedre adgang for handicappede på Thors Bakke, men hun er ikke overbevist om, at det sker.

'Bliver bare dyrere'

Hun mener, at det er et stort problem, hvis der først laves løsninger for handicappede senere i byggeprocessen.

Det er sådan, det er tænkt på Thors Bakke.

- Hvis du først tænker det ind senere, bliver det bare dyrere. Og vi er mange, der har brug for de her tilgængelighedsmuligheder. Jeg tænker ikke kun på handicappede, men der bliver også flere og flere ældre, der kan være gangbesværede, siger Karina Hjorth.

På Thors Bakke er der faktisk en elevator, men den er ukendt for langt de fleste.

Karina Hjorth trappe

Har ikke store forhåbninger

Ærgerligt og underligt, hvis man spørger Karina Hjorth:

- Det er så simpelt. Det er et skilt, en klokke og en aftale med dem, der har bygningen, og dem der arbejder der. Og så har du faktisk løst rigtig mange problemer lige nu.

Ejeren af bygningen fortæller, at døren ind til elevatoren er en flugtvejsdør, som der ikke er offentlig adgang til. Der er ikke udsigt til, at det ændrer sig i fremtiden. 

Organisation: Ses flere steder

Simon Justesen håber på, at Thors Bakke en dag er tilgængelighed for alle, men han er skeptisk.

- Når man kigger i bakspejlet, hvordan det er gået indtil videre, så har jeg ikke så store forhåbninger. Det er jeg nødt til at sige, desværre.

Bliver bedre i fremtiden

Formanden for Randers Kommunes Miljø- og teknikudvalg Nick Zimmermann fra DF kan sagtens forstå kørestolsbrugernes frustrationer. 

Han lover, at der kommer en løsning på Thors Bakke. 

quote Især når der er tale om sundhedstilbud og offentlige bygninger, skal det altid være handicapvenligt. Også selvom det så bliver dyrere.

Nick Zimmermann, formand, Miljø- og teknikudvalget, Randers Kommune, DF

- Der er en ny bygning på vej, hvor der kommer en elevator, som de kan bruge. I en middelalderby som vores kan det være svært at skabe tilgængelighed alle steder, men vi skal forsøge, siger Nick Zimmermann til TV2 ØSTJYLLAND. 

Beslutninger omkring netop Thors Bakke er taget før hans byrådstid, men i kommende projekter vil han tænke tilgængelighed ind. 

- Når vi er projektmagere, og især når der er tale om sundhedstilbud og offentlige bygninger, skal det altid være handicapvenligt. Også selvom det så bliver dyrere, slår politikeren fast. 

Nick Zimmermann mener ikke, at han kan stå på mål for, hvad der tidligere er blevet besluttet omkring Thors Bakke. Det har blandt andre været hans forgænger på posten som udvalgsformand Frank Nørgaard fra DF, der har stemt for de beslutninger. Men Nick Zimmermann vil kun vurderes på de beslutninger, han er inde over.
Nick Zimmermann mener ikke, at han kan stå på mål for, hvad der tidligere er blevet besluttet omkring Thors Bakke. Det har blandt andre været hans forgænger på posten som udvalgsformand Frank Nørgaard fra DF, der har stemt for de beslutninger. Men Nick Zimmermann vil kun vurderes på de beslutninger, han er inde over.
165005-a2604b24.jpeg
165005-a2604b24.jpeg
partibogstav o
Dansk Folkeparti Randers kommune
Nick Zimmermann
Født 30/8/1994 , Lager- og logistikoperatør