Sibirisk kulde skaber is-æblevin ved Randers

Jens Skovgaard Pedersen på Cold Hand Winery ved Randers producerer specialitet

Den seneste uges hårde sibiriske kulde danner basis for lidt af en vin-specialitet, nemlig Danmarks første såkaldte æble-isvin.

For andet år i træk er der gang i produktionen hos vinmager Jens Skovgaard Pedersen på Cold Hand Winery ved Læsten vest for Randers. Det kræver nemlig naturlig frost - og masser af den - at producere isvin.

På Cold Hand Winery placerer man friskpresset æblemost udendørs i plantagen i store palletanke. Heri bundfryser æblemosten.

Når mosten så tøes op igen, kommer alt det gode fra mosten - sukker, syre og aroma - først og vandet bliver tilbage i tanken som en stor isklump. 

Denne proces kaldes cryo-concentration og resultatet af den er en sirupsagtig æblemost men en sukkerholdighed på op imod 3 gange så meget som i den oprindelige æblemost. Denne sirup gæres så til en dessertvin med masser af æblesødme og frisk æblesyre.

Sidste år placerede Cold Hand Winery således 10.000 liter udendørs allerede sidst i november, da det begyndte at blive koldt. Denne satsning resulterede i Danmarks første æble-isvin Malus Danica.

Troede ikke det var muligt
Æble-isvin produceres især i Canada og det nordlige USA og producenterne herfra troede ikke at det ville være muligt at producere i Danmark, med vores milde vintre, oplyser Cold Hand Winery i en pressemeddelelse.

Lige nu ser det ud til, at sidste års succes ikke bliver en enlig svale.

I år har man nemlig placeret en tilsvarende mængde udendørs og i de seneste dages kulde - ned til 19,2 minusgrader i Læsten - ser det ud til at satsningen skal lykkes igen.

Veteraner

Afghanistanveteran holder sommertogt for andre som ham

Regn

Den kommende uge kan byde på en hel måneds regn

thumbnail_IMG_4555

Mystisk solouheld i Aarhus V: Føreren forsvundet

20200619-091158-L-1920x1279we

DMI varsler kraftig regn og skybrud, som kan ende i oversvømmelser

20210620-120009-L-1920x1183we

Styrtet Silkeborg-rytter slipper nådigt fra hård landing

20210716-190013-7-1920x1280we

play Ophidset alpaca skubber gæster omkuld - Uenighed om spark og bid

Dagens mest læste