Sejrende viking vender hjem: - Jeg vil ikke være en kliché

Vikingetemaet i Rasmussens optræden gik rent ind i aftes til Dansk Melodi Grand Prix 2018, og det er der måske en grund til

02:11

Vi mødte Jonas Rasmussen på vej hjem fra Lufthavnen i Aalborg. Se indslag med vinderen af Dansk Melodi Grand Prix her.

Lørdag aften rullede årets Danske Melodi Grand Prix over skærmen, og det blev en vaskægte østjysk viking, der løb med sejren i Aalborg.

Jonas Rasmussen fra Langå strøg helt til tops med sangen Higher Ground, og efter sit storslåede sceneshow i ægte vikingestil, kunne han så i dag vågne op til titlen som Vikingen fra Langå.

Læs også Østjysk vikingesang vinder melodigrandprix

- Jeg tror bare, folk synes, det er anderledes. Jeg tror, de synes, det er et atypisk grand prix-nummer, men som har en relation til Danmark og Skandinavien, så man måske får en ekstra form for national følelse, siger Jonas Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Sådan så det ud, da Jonas Rasmussen stod på scenen til Dansk Melodi Grand Prix 2018 lørdag aften. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Vikingesangen var fra start bookmakernes favorit og østjyden vandt altså også seernes hjerter og sikrede en sikker sejr med 50 procent af stemmerne.

Jeg sagde fra starten, at jeg ikke var interesseret i at skulle ligne en eller anden kliché corny vikinge-stereotyp.

Jonas Rasmussen, Melodi Grand Prix-vinder

Ifølge formanden for den danske melodi grand prix-fanklub var det især det anderledes sangvalg og sceneshow, der fik sejren i hus.

- Den skiller sig ud på en positiv måde. Her har vi en viking, der rækker en hånd ud og tilbyder fællesskabet. En ting der i den grad er under pres i Europa med eksempelvis Brexit. Sangen rummer en fortælling, og man føler man bliver taget med på denne her tre minutter lange rejse, siger formand for Melodigrandprixfans.dk, Johann Sørensen.

Formanden fortæller, at han tror, Danmark med denne sang har den bedste chance siden Emelie de Forest, der endte med at vinde den Eurovisionen. 

02:23

Her kan du se hele interviewet med Jonas Rasmussen.

Luk video

Hotte vikinger

Vikingetemaet i Rasmussens optræden gik rent ind hos seerne i aftes, og det er der måske en grund til. Vikinger er nemlig hot for tiden. Nogle lever af trenden mens andre vælger at leve som vikinger.

Anders Randa har gjort vikingerne til en forretning. Han lever af at lave vikingetatoveringer. Han oplever, at flere ønsker at få motiver som nordiske drager og gudemasker foreviget på deres kroppe. 

Læs også Favorit inden Grandprix: - Jeg har totalt kriller i maven

- Nogle gør det fordi det er sejt, andre gør det for at ære guderne, siger tatovør Anders Randa.

Anders Randa har lavet håndstukkede vikingetatoveringer i tre år. En metode hvor han i stedet for maskine bruger en spisepind med en nål sat på.

- Det er til dem, der er lidt mere i kontakt med forfædre, de vil gerne have det gjort på samme måde, som de fik det gjort. Og det er nok noget af det tætteste man kommer på deres måde, siger Anders Randa. 

Læs også Jim Lyngvild: Moesgaard er vikingernes Roskilde Festival

Et andet sted de oplever den stigende interesse for vikingerne vikingkampgruppen Gjalderhorn. Gruppen har 16 medlemmer, hvoraf 6 af dem er startet i år.

- Vi kan i hvert fald mærke, at der er flere som søger de her grupper. Vi dyrker vikingen, vi dyrker krigeren, vi dyrker fællesskabet, siger Thomas Hildebrand Holleufer, der er høvding i Gjalderhorn, og som har været viking i mere end 20 år.

02:14

Se video om vikinge-trenden her.

Luk video

Vil ikke være en kliché

Selvom Melodi Grand Prix-vinderen nu er udråbt som viking på grund af sin optræden og måske især sit udseende, så er det ikke noget, han dyrker selv.

- Jeg synes, det er spændende men jeg dyrker det ikke. Det falder mig helt naturligt at se sådan her ud. Jeg har haft lang hår det meste af mit voksenliv, og ja jeg har da ladet skægget gro lidt, siger Jonas Rasmussen.

Omvendt er sangeren fra Langå stolt over sceneshowet og står 100 procent inde for det.

Det falder mig helt naturligt at se sådan her ud. Jeg har haft lang hår det meste af mit voksenliv, og ja jeg har da ladet skægget gro lidt.

Jonas Rasmussen, Melodi Grand Prix-vinder

- Jeg sagde fra starten, at jeg ikke var interesseret i at skulle ligne en eller anden kliché corny vikinge-stereotyp, og det var DR eller sangskriverne heller ikke. Så vi fandt sammen ud af, hvordan vi synes en moderne viking skulle fremstå på sådan en scene, siger Jonas Rasmussen.

Ser man på resultatet endte det hele jo meget godt.

Den store finale i Eurovision Song Contest afholdes i Lissabon den 12. maj i år. 

Rasmussen - Higher Ground | Dansk Melodi Grand Prix 2018 | DR1