Sækkepiber og bannere: Veteraner marcherede i Randers

Mandag blev der sat fokus på de udfordringer, som veteraner kan møde, efter de har været udsendt

01:34

Der var både flotte bannere og lyd af sækkepiber i Randers' gader, da flok veteraner marcherede mandag igennem byen for at sætte fokus på den Veterancafé, der ligger i Randers.

Caféen er et tilbud til tidligere udsendte, hvor de kan mødes med andre veteraner.

Jeg var udsendt i Balkan og kom hjem i 1996. Der var ikke meget hjælp. Der var ikke noget, der hed debriefing eller noget som helst

Bestyrelsesmedlem ved Veterancaféen, Niels Bjerre Jakobsen

- Veterancaféen, som har åbent en gang om ugen, tilbyder et fristed for veteraner og pårørende. Det er et sted, hvor man kan samles og komme ind og få en kop kaffe, og man kan få en snak med andre ligesindede, siger bestyrelsesmedlem ved Veterancaféen, Niels Bjerre Jakobsen.

Med til marchen var Marinehjemmeværnets Musikkorps, som leverede lydkulissen. Dagen skulle sætte fokus på de personlige udfordringer, som mange udsendte rammes af, når de har været udsendt. 

02:33

VIDEO: Tilbage i 2016 åbnede Veterancaféen i Randers. Se mere her

Luk video

Niels Bjerre Jakobsen har også selv været udsendt 90’erne, og dengang var der ikke meget hjælp at hente.

- Jeg var udsendt i Balkan og kom hjem i 1996. Der var ikke meget hjælp. Der var ikke noget, der hed debriefing eller noget som helst. Der kom man bare ud, og så skulle man selv klare sig, siger Niels Bjerre Jakobsen.

 Randers Kommune er ved at udarbejde en veteranstrategi for kommunen. Den skal til afstemning i byrådet i næste måned. 

Læs også Der kommer flere og flere cafeer for krigsveteraner

Kommunen vil blandt andet ansætte en medarbejder til opsøgende arbejde blandt veteraner. Derudover vil de afsætte 250.000 kroner til indsatsen for at hjælpe tidligere udsendte.

- Den dynamik, der er i en familie, inden man tager afsted, er ikke den samme, når man kommer hjem. Det kan være meget svært at indse det. Det kan være meget svært for de pårørende, og det kan være meget svært for veteranen at komme hjem og finde sin egen plads i tilværelsen igen, siger Niels Bjerre Jakobsen.

Veteranmarchen var en del af et arrangement, der hele mandagen har fundet sted ved Domen på Justesens Plæne. Lægger man vejen forbi, kan man klokken 18.00 høre Randers Politiorkester give koncert.