Romantisk abe-sensation: Kærlighed ved første blik?

Ny gibbonabe tager fusen på personalet i Randers Regnskov. Mor og far blev måske kærlige på allerførste date.

Den lille ny gibbonabe diger, som den skal, melder Randers Regnskov. Gibbonaber kan blive op til 50 år gamle Foto: Randers Regnskov

- I vores verden er det en sensation. Det er virkelig en succeshistorie. Det er helt over al forventning. 

Birgitte Frydkjær fra Randers Regnskov er en rigtig glad dyrepasser. Årsagen er en spritny gibbonabe, der er kommet til verden natten til fredag.

Det er første gang, hun har fået chancen for at blive mor selv. Hun virker meget forsigtig og omsorgsfuld.

Birgitte Frydkjær om den nybagte mor

Det er ikke i sig selv en sensation, at der bliver født en gibbon-unge i den randrusianske regnskov, men omstændighederne omkring den nye beboers tilblivelse er ret unik.

Det er nemlig blot 6 måneder og 16 dage siden, at ungens mor og far blev sat sammen - og gibbonaber er vel at mærke som minimum drægtige i 6 måneder og 10 dage.

Den spritnye gibbonunge diger trygt hos sin mor, 8-årige Aiko. Foto: Randers Regnskov

- Det er inden for den første uge, moren er blevet parret, hvis ikke allerede den første dag. Det har været kærlighed ved første blik, siger Birgitte Frydkjær til TV2 ØSTJYLLAND.

Den romantiske abe

At det er gået så hurtigt er sjældent blandt gibbonaber, der ikke parrer sig med hvem som helst. 

- Det kan være ret tricky. En af vores gamle unger blev sendt til Polen som 6-årig. Hun er 10 nu og har endnu ikke fået en unge sammen med den han, hun er sammen med, fortæller Birgitte Frydkjær.

Vi var rigtig bekymrede, da vi skulle sætte dem sammen, fordi vi var bange for, at moren ikke ville acceptere den unge, hannen allerede har.

Birgitte Frydkjær, dyrepasser

Gibbonaber kaldes 'den romantiske abe'. Det skyldes ikke mindst, at aberne er glade for at synge sammen.

- De synger morgen- og aftensang sammen. De synger en duet for at fortælle, at de er et par, og at det er deres territorie. Når de får en hununge, lærer den voksne hun den en hun-sang, og hvis det er en han-unge, lærer faren den en han-sang, siger Birgitte Frydkjær.

Læs også Regnskoven slap slangerne løs: Som køer på græs

Sæbeopera-drama i regnskoven

De nybagte forældre i Randers Regnskov er såkaldte hættede gibbonaber. Moren, Aiko, er 8 år, mens faren er 21 år. Mens det er første gang, Aiko bliver mor, har den ældre han allerede 'et barn fra første ægteskab'. Aiko blev med andre ord papmor, inden hun selv blev mor. 

Læs også Randers Regnskov klar med moderne udgave af Noahs Ark

- Vi var rigtig bekymrede, da vi skulle sætte dem sammen, fordi vi var bange for, at Aiko ikke ville acceptere den unge, hannen allerede har. Jeg sad fast plantet på en stol og observerede dem i rigtig lang tid, fortæller Birgitte Frydkjær og fortsætter:

- Aiko er en bestemt dame, og det var lidt sæbeopera-agtigt med jalousi blandt hunnerne i starten, men det gik heldigvis fint. 

Dyrepasser: Hun bliver en god mor

Den nye gibbonunge vil bogstaveligt talt hænge på sin mor i omkring halvanden år fra nu af, og det ser heldigvis ud til, at førstegangsmoren er klar til opgaven.

- Der er ikke så mange sygeplejersker og sundhedsplejersker, der hjælper en, når man er gibbonabe, så man må håbe, at hun har lært det godt nok af sin egen mor. Hun virker meget forsigtig og omsorgsfuld, og jeg har set ungen dige, som den skal, fortæller Birgitte Frydkjær og tilføjer: 

- Det virker til, at hun er en god mor. Det gør enhver dyrepasser glad. 

01:08

VIDEO: Se de nye gibbonunger her.

Luk video