Retssag mod 43-årig veteran: Flere måtte udvandre

Det var en emotionel første dag i retssagen mod en 43-årig krigsveteran, der indrømmede at have forvoldt sine forældres død

En 43-årig krigsveteran, der ved Retten i Randers er tiltalt for drab på sin mor og far, erkender at have forvoldt sine forældres død.

Det blev en af konklusionerne på et langt første retsmøde i sagen, hvor TV2 ØSTJYLLANDs journalist Marie Sveigaard Ødum var til stede.

- Det var en meget følelsesmæssigt påvirket tiltalt. Det blev meget detaljeret forklaret, hvordan den her episode fandt sted, siger Marie Sveigaard Ødum.

Hun fortæller, at nogle af de pårørende havde forladt lokalet, før politiets tekniker fortalte i detaljer om de blodstænk, der var fundet i forbindelse med sagen - måske for at spare sig selv for detaljerne. 

Anstrengt forhold til forældre

Den tiltalte, der flere gange har været udsendt på missioner i Bosnien og Kosovo i 1990'erne, sagde i retten, at han havde et meget anstrengt forhold til sine forældre. 

- De havde en idé om, at jeg skulle være soldat med PTSD (posttraumatisk stress, red.), have pension og hjælpe dem med at sætte et hus i stand.

VIDEO: Flere hundrede personer gik sidste sommer i fakkeltog i Låsby for at mindes det dræbte ægtepar.

Men den tidligere soldat var ikke enig.

Han anså ikke sig selv for syg. Alligevel begyndte det at gå stærkt ned ad bakke i privatlivet efter hjemkomsten fra de internationale missioner. 

Familiefaren til to blev skilt fra sin kone, der fik forældremyndigheden over børnene. Han anskaffede sig en lejlighed i Viby ved Aarhus, men følte, at forældrene blandede sig mere i hans privatliv, end de skulle. 

I 2014 blev han meget mod sin vilje tvangsindlagt til psykiatrisk behandling, og det skete på morens foranledning. Lægerne vurderede, at han var skizofren, havde PTSD og var psykotisk. Alligevel blev han udskrevet efter blot en enkelt dag. 

Dernæst ville han ikke have noget med forældrene at gøre og rejste ud af landet, forklarer han. Først i sommeren 2016 så han forældrene igen.

Endte i håndgemæng

Han var taget ud til et hus i Uggelhuse ved Randers. Det var et hus, som forældrene havde købt med henblik på, at det skulle sættes i stand. 

Jørgen og Kirsten Kragh blev dræbt i juli 2016. Deres søn er tiltalt for drabene.
Jørgen og Kirsten Kragh blev dræbt i juli 2016. Deres søn er tiltalt for drabene.

Manden vidste, hvor nøglen lå, så han låste sig ind og overnattede. Men pludselig dukkede forældrene uventet op. 

Det endte med håndgemæng med moren. Da faren pludselig nærmede sig med en økse, greb den tiltalte redskabet og slog forældrene med den.

Det blev til adskillige slag med øksen imod forældrene. Bare 20 minutter efter at forældrene var ankommet, lå de livløse på gulvet i huset.

Den tiltalte besluttede efterfølgende at fjerne ligene, hvorefter han pakkede dem ind i plastik og lagde dem i bilen. Han kørte rundt med de to lig i flere dage, indtil han blev anholdt nær Vejle.

Anklager Birgitte Ernst går efter at få manden idømt en anbringelse på ubestemt tid på en særligt sikret afdeling for psykotiske personer.

TV2 ØSTJYLLAND livebloggede tirsdag fra det første retsmøde i Retten i Randers. Se livebloggen her.

060321 Senfølger Marathonløber 1930 VTR.00_02_09_00.Still001

play Smittet for et år siden: Joan er stadig hæmmet af senfølger

Smukfest

play Aflyste festivaler presser teltleverandør i knæ

et år m corona

Et år med corona: Sådan har smitten udviklet sig i Østjylland

baby

play Nybagte forældre snubler i mødet med virkeligheden

Corona genåbning metro festival mundbind

Et år efter coronavirus ramte - her er 19 eksperters bud på fremtiden

Tegnsprog pressemøde døve corona

Døve har i over et år savnet corona-info på tegnsprog