Randrusianere raser over cykelløb: Det bliver et mareridt

Kommunen er glad for, at Postnord Danmark Rundt kommer til Randers. Det gælder langt fra alle borgere

- Randersbro er en af de mest befærdede broer i Danmark, og det er et stort problem, at man lukker broen ned en fredag eftermiddag i myldretiden. Jeg forventer, at jeg skal bruge to timer på at komme hjem fra Aarhus, og jeg tør slet ikke tænke på, hvis der sker en ulykke på motorvejen.

Charlotte Maria Gregersen er en af de mange randrusianere, der mildest talt er misfornøjede med de konsekvenser, det får, at cykelløbet Postnord Danmark Rundt fredag suser gennem byen.

I forbindelse med at cykelløbet gennemfører en 18 kilometer lang enkeltstart i byen, bliver Randersbro fuldstændig lukket mellem 14-18, ligesom Tørvebryggen er spærret mellem Randersbro og Hvidemøllevej fra 9 morgen til 20 aften. 

quote Vi er 110 procent bevidste om, om vi lukker byen ned i fire timer.

Mette Bertelsen, eventchef, Randers Kommune

Det har fået rigtig mange randrusianere op i det røde felt, hvilket man blandt andet kan se på Randers Kommunes facebookside.

'Det er så ubegribeligt tankeløst at lukke den færdselsåre (Randersbro, red.) i det tidsrum! Alt bliver påvirket. Børn kan ikke komme hjem fra skole i deres busser, og de mange mange pendlere, der benytter Randersbro, skal finde andre veje. Motorvejen bliver et helvede uden lige. Jo mere, jeg tænker over beslutningen, desto mere bliver jeg fortørnet over det', skriver Morten Rou i en kommentar til et af kommunens opslag om de trafikale ændringer.

Kan ramme børnefamilier og handelsliv

Samme takter lyder det fra mange andre borgere - også i facebookgruppen 'Facebook Randers', der tæller over 30.000 medlemmer. Her er flere optagede af, hvad cykelløbet kommer til at betyde for byens børnefamilier, der skal hente deres små poder i diverse institutioner. 

quote Hvis de havde lagt det lørdag eftermiddag, efter byen er lukket, så kunne alle være med, og det ville ikke være problematisk.

Helle Løkke Andersen, Randers

En af dem, der har ytret sig på Facebook, er Helle Løkke Andersen, der arbejder i en Matas-butik i Randers centrum. Hun har også byens butikker i tankerne, når det gælder de trafikale udfordringer fredag.

- Jeg synes, ruten er dårligt lagt i forhold til, at Randers er en handelsby, og det er en fredag. Det bliver svært for kunder at komme ind i min butik. Det er uheldigt, for det er fredag og lørdag, at butikkerne tjener deres penge, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter: 

Kortet her viser det afspærrede område, og i hvilket tidsrum der er afspærret.
Kortet her viser det afspærrede område, og i hvilket tidsrum der er afspærret.

- Løbet kunne med garanti godt være lagt på en måde, så det ikke ramte så mange. Jeg skal nok prøve at glæde mig over det i morgen, selv om jeg kan se, det bliver et mareridt. 

Kommune vil vise, hvad byen kan bruges til

Det er PostNord Danmark Rundt, der ud fra et sportsligt perspektiv har lagt ruten gennem Randers, men Randers Kommune har accepteret ruten. Det har kommunen ikke gjort med lukkede øjne og ører, lyder meldingen.

- Vi er 110 procent bevidste om, om vi lukker byen ned i fire timer. Det er ikke gjort for at generere folk, men vi har besluttet, at vi vil gerne have events i Randers, der er med til at tydeliggøre, hvordan man kan bruge byen og området på en anden måde, siger Mette Bertelsen, der er eventchef for Randers Kommune.

Hun er klar over, at kommunen fredag skaber nogle gener ved at lade løbet passere gennem den valgte rute, men understreger, at man fra kommunens side har gjort en dyd ud af at informere om de trafikale udfordringer ved cykelløbet.

quote Vi evaluerer altid efter et løb, om vores tilstedeværelse har vakt større begejstring, end vi har været til gene. 

Christoffer Lehmann, mediechef, PostNord Danmark Rundt

- Vi har talt med skoler, institutioner og et ældrecenter, der har brug for at kunne rykke ud hurtigt, om situationen, og vi har kommunikeret de her udfordringer ud til mange virksomheder, så de har mulighed for at finde nogle løsninger blandt andet for deres medarbejdere og leverandører, siger Mette Bertelsen. 

En stor del af den lokale kritik af løbet går på, at det bliver afholdt i myldretiden fredag i stedet for lørdag eftermiddag eller søndag.

- Hvis de havde lagt det lørdag eftermiddag, efter byen er lukket, så kunne alle være med, og det ville ikke være problematisk, lyder det eksempelvis fra Helle Løkke Andersen.

quote Super fedt, at der kommer flere forskellige konkurrencer og arrangementer til Randers. Det klæ'r byen, når der er liv.

Pernille Mølgaard Jensen, Randers

Kritkken preller ikke af på eventchef Mette Bertelsen, men på den front har kommunen ikke haft noget at skulle have sagt, lyder det.

- Der er jeg også blevet udfordret, men det er den måde, Post Danmark kører på. Det har været programlagt, at løbet ville komme til Randers fredag, og det har været en del af vores valg, at vi har accepteret det, siger Mette Bertelsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Post Nord Rundt: Vi evaluerer altid ruten

Hos PostNord Danmark Rundt er man klar over, at der er komplikationer forbundet med at gennemføre en 18 kilometer lang enkeltstart i Randers centrum.

- Vi kommer for at underholde nogle mennesker, men desværre er det også et vilkår, at vi forstyrrer andre. Der er altid to interesserer i det her, og det er vi fuldt ud klar over, siger Christoffer Lehmann, der er mediechef for PostNord Danmark Rundt.

Han pointerer, at arrangørerne af PostNord Danmark Rundt ikke er arrogante eller tonedøve, når det gælder planlægningen af ruterne i løbet. 

- Vi evaluerer altid efter et løb, om vores tilstedeværelse har vakt større begejstring, end vi har været til gene. Hvis kommunen vender tilbage med en feedback om, at vi har været til større gene, er det selvfølgelig ikke noget vi skal gøre igen. Men vi håber virkelig, at det bliver en fest i Randers i morgen, siger Christoffer Lehmann til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er ikke alle randrusianere, der ser cykelløbet som et problem. Blandt de mange negative kommentarer til kommunens facebookopslag om de trafikale udfordringer, finder man også flere positive tilkendegivelser.

'Super fedt, at der kommer flere forskellige konkurrencer og arrangementer til Randers. Det klæ'r byen, når der er liv. Pyt med at I spærre af én enkelt dag i ny og næ. I har taget jeres forhåndsregler og varslet i god tid. Så må folk få deres sure opstød, hvis de ikke kan glæde sig over initiativet', skriver Pernille Mølgaard Jensen eksempelvis.