Radikale Venstre: Randers skal investere millioner i midtbyen

Et forslag om at bruge 30 millioner kroner på at forskønne midtbyen i Randers møder kraftig modstand fra de øvrige partier

Tomme butiksfacader og faldende omsætning i butikkerne. Det er virkeligheden for midtbyen i Randers, og nu melder Mogens Nyholm (RV) sig på banen med et forslag til at få løftet bymidten.

Han vil have byrådet til at vedtage, at der de næste ti år skal bruges 30 millioner kroner på forskønnelse af midtbyen.

- Vi har en udfordring og skal sikre, at vores by bliver fremtidssikret. Det kræver, at byrådet er proaktive og tænker på, hvad der skal til, hvis vi også skal have en bymidte om 15 og 30 år. Og det kræver altså en pose penge, siger Mogens Nyholm til TV2 ØSTJYLLAND.

Mogens Nyholm ser gerne flere initiativer som legepladsen her på Slotspladsen.
Mogens Nyholm ser gerne flere initiativer som legepladsen her på Slotspladsen.

Mere kultur i gaderne

I 2017 åbnede en ny legeplads på Slotspladsen i midtbyen. Og det er blandt andet initiativer som det, Mogens Nyholm gerne vil have flere af.

- Hvis vi kan få nogle oplevelsesorienterede tiltag og få noget kultur ned på gader og stræder og bruge pengene på at lave nogle spændende kultur-happenings, så får vi folk herned. Og så får vi givet midtbyen en vitaminindsprøjtning.

Skilte som disse er der mange af i Randers. I november besøgte TV2 ØSTJYLLAND Randers midtby, og dengang Randers Midtby var omkring 29 lokaler enten til salg, til leje eller tomme. Arkivfoto
Skilte som disse er der mange af i Randers. I november besøgte TV2 ØSTJYLLAND Randers midtby, og dengang Randers Midtby var omkring 29 lokaler enten til salg, til leje eller tomme. Arkivfoto

Kritik fra S og DF

Der er dog ikke meget, der tyder på, at forslaget bliver ført ud i livet. Borgmester, Torben Hansen (S), er mildt sagt kritisk over for Mogens Nyholms udspil.

- For det første har vi ikke lige 30 millioner. For det andet er det fuldstændigt ufinansieret. Og for det tredje, så er vi allerede i gang, siger Torben Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Det er tre statsministre siden, han har deltaget i et budgetforlig.

Frank Nørgaard, byrådsmedlem, Dansk Folkeparti - om Mogens Nyholms forslag

Heller ikke Dansk Folkeparti er positive. Kommunen har ikke lige 30 millioner kroner ekstra liggende, og når der ikke er et forslag til finansiering, er det ifølge Frank Nørgaard (DF) ikke et seriøst forslag.

- Mogens Nyholm har mange gode forslag, men når det kommer til stykket, så ser man ham ikke tage ansvar. Det er tre statsministre siden, han har deltaget i et budgetforlig, siger Frank Nørgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: 1. november 2018 fortalte vi om de mange tomme butikker i midtbyen i Randers. 

De hårde ord fra de politiske modstandere får ikke Mogens Nyholm til at droppe sin kamp.

- Jeg håber, at det her bliver en øjenåbner for dem, så de ved budgetforhandlingerne er villige til at lægge en pose penge. Det er nogle år siden, vi sidst har været med i et budgetforlig, men der er ingen tvivl om, at hvis vi skal være med næste gang, så skal det her forslag også spilles ind.

Fremtidsforsker: Pengene kan være en hjælp

Hvis man spørger en fremtidsforsker, så kan det godt give en vitaminindsprøjtning til handelslivet, hvis der bliver postet penge i midtbyen. Men det er i høj grad også op til butikkerne selv.

quote - Byen er blevet et sted, hvor man tager hen sammen og får noget at spise og drikke, og måske shopper man så også lidt. Før i tiden tog vi ind for at handle.

Jesper Bo Jensen, fremtidsforsker, Fremforsk

- Byen er blevet et sted, hvor man tager hen sammen og får noget at spise og drikke, og måske shopper man så også lidt. Før i tiden tog vi ind for at handle. Det betyder, at hele bymidten skal opgraderes, så der er noget at komme efter. Og butikkerne skal også være en købeoplevelse – ellers handler folk på nettet, siger fremtidsforsker fra Fremforsk i Aarhus, Jesper Bo Jensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Fremtidsforsker, Jesper Bo Jensen, giver sit bud på, hvad der skal til, hvis butikkerne skal overleve.

I dag foregår meget af handlen på nettet, og kombineret med det nye storcenter i den sydlige del af Randers, har kommunen gjort det vanskeligt for sig selv, mener Jesper Bo Jensen.

- De her penge kan godt være en hjælp. Men det, man har gjort i Randers, hvor de har lavet et kæmpe storcenter i den sydlige del, samtidig med at nettet tiltrækker handlen, så er der nogle, der bliver udsultet. Og det er så midtbyen i det her tilfælde, og det er svært at rette op på, siger Jesper Bo Jensen.

Vaccine

Vaccineeksperiment forløb gnidningsfrit

inger_kjaer_hoejbjerg_0

Vildskov vækker følelser: - Debatten har en hård og uforsonlig tone

Slik-drenge

play Da nattelivet lukkede ned, blev de slik-pushere

20201026164010681_1000.jpg

Overlæge forbereder sig på flere smittede: - Formentlig mindre mandefald denne gang

Skærmbillede 2021-02-26 kl. 13.08.45

Kommune indfører særlige corona-tiltag ved populær bro

politibil

Politiet offentliggør billeder af mistænkt efter røveri