Politikere skal diskutere mulig lukning af skandaleramt plejehjem

Huset Nyvang har fået et påbud på 14 punkter af Styrelsen for Patientsikkerhed. Nu skal plejehjemmets fremtid diskuteres.

Forholdene på demensplejehjemmet Huset Nyvang i Randers er endnu engang omdrejningspunkt for debat. 

Det sker efter, at Styrelsen for Patientsikkerhed for nyligt kom med et påbud på hele 14 forbedringspunkter til plejehjemmet på baggrund af et tilsynsbesøg i oktober. 

På baggrund af tilsynsrapporten blev omsorgsudvalgets medlemmer torsdag præsenteret for fire forskellige fremtidsscenarier for demensplejehjemmet. I ét af scenarierne arbejder man med helt at nedlægge Huset Nyvang, mens et andet scenarie peger på, at man kan gøre demensplejehjemmet til et almindeligt plejehjem.

- De to ting er helt ude i hampen. Det duer overhovedet ikke. Vi har et dejligt plejehjem, så det er helt tåbeligt at opstille sådanne scenarier, siger Susanne Nielsen (DF), der er næstformand i omsorgsudvalget i Randers Kommune.

Fire scenarier for Huset Nyvang

De to andre scenarier går på, at man skal gennemgå medarbejdersammensætningen i Huset Nyvang eller give en midlertidig bevilling til at ansætte flere medarbejdere. Disse to muligheder giver Susanne Nielsen dog heller ikke meget for, da hun mener, at man bør handle hurtigere.

- Der skal gøres noget lynhurtigt, så beboere og pårørende kan mærke en forskel. Der skal nogle penge til området, det kan vi ikke komme udenom. Så hurtigt som muligt, siger Susanne Nielsen og fortsætter: 

- Vi satser på, at der kommer flere scenarier - og vi overvejer også at fremsætte et selv. 

Fatma Cetinkaya (S) er formand for omsorgsudvalget i Randers Kommune.
Fatma Cetinkaya (S) er formand for omsorgsudvalget i Randers Kommune.

Kan ikke afvise nedlukning

Formanden for omsorgsudvalget, Fatma Cetinkaya (S), mener ligeledes, at der bør gøres noget nu.

- Jeg er ikke i tvivl om, at der skal gøres noget nu. Den her situation kræver jo handling, og jeg tænker, at det kan gå hen og blive mere drastisk og omfattende, end vi har set, siger Fatma Cetinkaya til TV2 ØSTJYLLAND.

Selvom hun ikke kan afvise, at det kan ende med en decideret nedlukning af Huset Nyvang, er hun ikke tilhænger af tanken.

- Hvis det politiske flertal mener, at det skal nedlægges, skal jeg ikke modsætte mig. Men personligt mener jeg, at det er voldsomt at skulle nedlægge Huset Nyvang. Der bor jo 60 borgere med demens, som er meget syge, siger hun.

Hun kigger i stedet i retning af de to scenarier, der går på medarbejdersammensætningen og opnormering af antallet af medarbejdere.

- Vi må gå ind og se på medarbejderstaben. Måske skal der en opnormering til. Og så skal de medarbejdere, der ikke passer ind, måske flyttes til andre plejecentre, siger Fatma Cetinkaya.

Omsorgsudvalget skal drøfte sagen den 21. januar, hvor man skal beslutte, hvilket scenarie man vil følge.