Politiker: Det er omvendt socialt bedrageri

Det er at snyde borgerne, at man ikke har genoptaget 110 sager om gensidig forsørgerpligt tidligere i Randers kommune, mener byrådsmedlem fra Velfærdslisten.

Ombudsmanden har mandag kritiseret Randers kommune, fordi man ikke har genoptaget 110 fejlbehæftede sager om gensidig forsørgerpligt for kontanthjælpsmodtagere.

Sagen i Randers kommune startede i begyndelsen af 2015, hvor man opdager fejl i cirka 110 sager om gensidig forsørgelsespligt. Fejlene skete, fordi afgørelsen i sagerne ikke blev sendt til begge parter i sagen, men kun til den person, som stod til at få reduceret sit offentlige forsørgelsesgrundlag.

Sagerne burde ifølge ombudsmanden være genoptaget i foråret 2015, hvor man opdagede fejlen. Men i juni 2015 besluttede et flertal i Randers byråd, at kommunen ikke selv skulle genoptage sagerne med fejl. Med andre ord, skulle der kun behandles sager, hvis der var kommet klager fra borgerne selv.

SE OGSÅ: Randers Kommune indrømmer fejl efter kritik

 - Det er langt ude og rystende, at et byrådsflertal har besluttet ikke at genoptage de her sager, siger Kasper Fuhr Christensen, byrådsmedlem for Velfærdslisten i Randers.

Siden juni 2015 er sagerne dog genoptaget. Kritikken fra Ombudsmanden er dog, at genoptagelsen af sagerne burde være sket i foråret 2015. Men ifølge Kasper Fuhr Christensen, så er der tale om direkte omvendt socialt bedrageri.

- Når man ved, der er 110 borgere, der er snydt, og man ikke vil gå ind og lave om på det, så er det ikke andet end snyd, siger Kasper Fuhr Christensen.'

I Randers kommune har man taget kritikken fra ombudsmanden til efterretning.

- Vi vil gerne beklage forløbet og tager kritikken til efterretning. Samtidig glæder vi os over, at Ombudsmanden har forholdt sig til håndteringen af den her type sager, hvor andre kommuner også har været i tvivl om behandlingen af sagerne. Nu vil vi nærlæse udtalelsen så vi kan lære af den, siger Steinar Eggen Kristensen, der er direktør i Randers Kommune.