Plejehjem uden styr på papirer og rengøring - får bøde og sur smiley

Et afdelingskøkken på randrusiansk plejehjem får kritik af Fødevarestyrelsen. Lederen beklager, men mener, der er tale om en misforståelse.

Der er ikke styr på papirerne og rengøringen i et af de kommunale plejehjemskøkkener i Randers.

Det mener Fødevarestyrelsen, som har været utilfreds med tingenes tilstand under de to seneste besøg.

quote Der er mangelfuldt rengjort på væggen under vasken samt på paneler, væg og gulvet ved ovnen.

Fødevarestyrelsen

Ved det seneste besøg den 9. juni endte kontrollanterne med at give køkkenet en bøde på 5.000 kroner og en sur smiley.

- Der er mangelfuldt rengjort på væggen under vasken samt på paneler, væg og gulvet ved ovnen, skriver Fødevarestyrelsen blandt andet i sin kontrolrapport.

Der er tale om Plejecenter Tirsdalen i den sydlige del af byen.

Plejecentret ligger i Randers-bydelen Kristrup i den sydøstlige del af byen.
Plejecentret ligger i Randers-bydelen Kristrup i den sydøstlige del af byen. Foto: Google Maps

Problemer i to år

Tilsyneladende er det mest alvorlige fra køkkenet dog ikke den manglende rengøring.

Derimod er bøden givet på grund af mangelfuld dokumentation for egenkontrol. Hvilket også var et problem på det forrige besøg i maj.

- Der mangler fortsat dokumentation for opbevaringstemperatur fra 22. juli 2019 frem til dags dato, skriver Fødevarestyrelsen.

Det vil altså sige, at køkkenet ikke har kunnet dokumentere madens temperatur i knap to år.

Snakkede med en vikar

Men det mener lederen af plejecentret godt, man kan. Fødevarestyrelsens kontrollanter har bare ikke fået de rigtige papirer.

- Under første besøg snakkede de med en vikar, som ikke vidste, hvad hun skulle vise dem. Og jeg vidste intet om det besøg. Så jeg får ikke fulgt op og gjort klar til det næste, siger centerlederen Susanne Tvede til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Hvis ikke vi havde styr på maden, så ville vi have haft en masse sygdom og dårlig mad i de to år, men det har vi ikke haft.

Susanne Tvede, leder, Plejecenter Tirsdalen, Randers

Ifølge hende er der tale om et køkken, som personalet bruger til at varme mad til beboerne. Det er altså ikke her, at maden tilberedes. 

- Derfor skal der selvfølgelig stadig være styr på tingene, og det er mit ansvar. Der er sket en fejl, og jeg beklager, siger Susanne Tvede. 

'Ingen grund til bekymring'

Centerlederen slår samtidig fast, at beboerne og deres pårørende ikke har noget at frygte i forhold til fødevaresikkerheden. 

For madens temperatur er blevet kontrolleret løbende, og de nødvendige papirer er fundet frem. 

- Hvis ikke vi havde styr på maden, så ville vi have haft en masse sygdom og dårlig mad i de to år, men det har vi ikke haft. Der er ingen grund til bekymring, siger hun. 

Efter det seneste besøg, hvor det altså endte med en bøde og en sur smiley til Plejecenter Tirsdalen, er der nu ifølge lederen rettet op på både rengøring og papirerne.