Pias tænder smuldrer væk - har fået regninger for 150.000 kr.

46-årige Pia Ebdrup Nielsen fra Randers ønsker en tilskudsordning til folk som hende, der har fået dårlige tænder af medicin.

Det blev skæbnesvangert, da Pia Ebdrup Nielsen i 2010 blev ramt af en diskusprolaps i ryggen. Lige siden har hun ud over store smerter kæmpet med bivirkninger af den megen medicin, hun har taget.

quote Det har fyldt meget hele tiden at skulle vurdere, om man havde råd til at få lavet sine tænder.

Pia Ebdrup Nielsen, Randers

Især hendes tænder er ramt af medicinen.

- Mine tænder begyndte at smuldre væk, og jeg fik rodbehandlinger i mange af dem i et forsøg på at redde dem. Men mange er blevet revet ud, jeg har kun fem af mine egne tænder tilbage i overmunden, fortæller Pia Ebdrup Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Ingen hjælp at hente

Siden hun blev syg, har det været en dyr fornøjelse for Pia Ebdrup Nielsen at gå til tandlæge.

Hele 150.000 kroner har hun fået tandlægeregninger for gennem de seneste 10 år.

- Det har fyldt meget hele tiden at skulle vurdere, om man havde råd til at få lavet sine tænder, siger Pia Ebdrup Nielsen.

Hun har forsøgt at få tilskud gennem det offentlige, men ud over hendes eget medlemskab af Sygeforsikring Danmark har der ikke været meget hjælp at hente.

Anslået har hun selv skullet betale omkring 100.000 kroner. 

Pia Ebdrup Nielsen er for tiden i gang med en behandling til knap 65.000 kroner. Hun har måttet låne penge af sin far for at kunne betale den.
Pia Ebdrup Nielsen er for tiden i gang med en behandling til knap 65.000 kroner. Hun har måttet låne penge af sin far for at kunne betale den.

Er ikke ressourcesvag nok

Kommuner går nemlig i langt de fleste tilfælde kun ind og hjælper meget ressourcesvage borgere. Og selvom Pia Ebdrup Nielsen er førtidspensionist, er manden i arbejde, og de har hus og bil.

- Men det kan da ikke passe, man skal sælge hus og bil for at betale sine tandlægeregninger. Bare fordi man er blevet syg. Det er hele ens opsparing, der skal bruges på tænder.

quote Når man har en meget tør mund, har man ikke den positive effekt af spyttet og får derfor meget nemt huller.

Signe Rasmussen, tandlæge, regionsbestyrelsesmedlem, Tandlægeforeningen

Derfor kæmper hun nu for en tilskudsordning til mennesker som hende.

Pia Ebdrup Nielsen mener, der bør være et loft over, hvor meget klienter selv skal betale for tandlægebehandling. Hvis altså de har fået dårlige tænder på grund af medicin.

VIDEO: Det er ikke noget nyt fænomen, at medicin giver dårlige tænder. Allerede i december 2017 kunne vi fortælle om det.

Får flere huller

- Jeg synes, der burde være en løsning, når man uforskyldt får ødelagt sine tænder på grund af medicin. En kronikerløsning så der er et loft over, hvor meget man skal betale, lyder det fra hende.

Mange typer medicin har den bivirkning, at man bliver tør i munden. Der bliver produceret mindre spyt, som beskytter en mod caries.

Konsekvenser af medicinforbrug

Personer, der tager disse typer medicin, får flere huller i tænderne, og ofte ender det ud i rodbehandlinger.

- Når man har en meget tør mund, har man ikke den positive effekt af spyttet og får derfor meget nemt huller, fortæller tandlæge og medlem af Tandlægeforeningens regionsbestyrelse, Signe Rasmussen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Signe Rasmussen nævner selv et eksempel med en ældre mand, der lider af mundtørhed på grund af medicin. Han får huller i tænderne i et tempo, hvor tandlægen har svært ved at følge med.
Signe Rasmussen nævner selv et eksempel med en ældre mand, der lider af mundtørhed på grund af medicin. Han får huller i tænderne i et tempo, hvor tandlægen har svært ved at følge med.

Flere med tandproblemer

Det vurderes, at op mod 500.000 voksne danskere lider af mundtørhed, der skyldes medicinforbrug.

I 2017 gennemførte Tandlægeforeningen en undersøgelse, som viste, at 98 pct. af tandlægerne har patienter med tandsygdomme på grund af mundtørhed.

På Signe Rasmussens klinik har 10 procent af patienterne tandproblemer på grund af medicinforbrug.

- Vi forsøger at guide dem til selv at opretholde mundhygiejnen, og så opfordrer vi dem til at besøge tandlægen oftere, så vi kan tage problemerne i opløbet, siger hun. 

Ikke politisk opbakning

Tandlægeforeningen bakker dog også op om Pia Ebdrup Nielsens forslag.

- Vi så gerne, at der var tilskud til den gruppe borgere. På nuværende tidspunkt ligger der en tilskudsordning til kræftpatienter, som har mundtørhed grundet deres kræftforløb. Og de kan søge om et tilskud, forklarer Signe Rasmussen.

Umiddelbart er politikerne dog ikke klar til at indføre ordningen for alle typer patienter.

quote Jeg tror, at sådan en ordning er at gå for vidt. I stedet bør man kigge på medicinens bivirkninger.

Camilla Fabricius, folketingsmedlem, Socialdemokratiet

Socialdemokratiets næstformand i Folketingets sundheds- og ældreudvalget, Camilla Fabricius, har sine forbehold.

- Jeg tror, at sådan en ordning er at gå for vidt. I stedet bør man kigge på medicinens bivirkninger, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Camilla Fabricius henviser også til serviceloven, som giver kommunerne mulighed for at støtte klienter med store tandlægeregninger. Oftest er det dog kun meget ressourcesvage borgere, der får hjælp.
Camilla Fabricius henviser også til serviceloven, som giver kommunerne mulighed for at støtte klienter med store tandlægeregninger. Oftest er det dog kun meget ressourcesvage borgere, der får hjælp.

Vil have et samlet princip

Hun erkender, at det er problematisk, når især medicin mod depressioner giver følgeskader som dårlige tænder.

Alligevel er folketingsmedlemmet ikke klar til at støtte Pia Ebdrup Nielsens forslag.

- Vi skal have lavet et samlet princip på området. Jeg er med på, at det har store konsekvenser også for den generelle sundhed, når man har dårlige tænder. Jeg er bare i tvivl om, hvilket greb vi skal tage, siger Camilla Fabricius.

Det ærgrer Pia Ebdrup Nielsen, at der formentlig ikke er politisk opbakning til en støtteordning for kronikere.

For nylig blev et borgerforslag om at lade tandlægen blive betalt over skatten behandlet på Christiansborg, efter det fik nok stemmer i befolkningen. Forslaget blev dog nedstemt, men en Facebook-gruppe med støttere har over 100.000 medlemmer. 

Rammer selvtillid

Ud over det helbredsmæssige har det også haft betydning for Pia Ebdrup Nielsens selvtillid, at hun har så store problemer med tænderne.

- Ens ansigt er markant anderledes uden tænder. Jeg har ikke lyst til at gå ud uden dem, så jeg går aldrig udenfor uden mine proteser i munden, forklarer hun.

Foreslår du ikke bare det her for at få betalt dine tandlægeregninger?

- Det kunne da være dejligt, men jeg gør det her for at sætte fokus på, at der er mange, som er ramt. Og det er forkert, at der ingen hjælp er at hente.

Pia Ebdrup Nielsen har ikke lyst til at vise sine tænder frem uden protesen i overmunden. Her har hun blot fem af sine egne tænder tilbage.
Pia Ebdrup Nielsen har ikke lyst til at vise sine tænder frem uden protesen i overmunden. Her har hun blot fem af sine egne tænder tilbage.