Paradoksalt: Sogn lukkes ned samme dag som mundbindet tages af

Fredag krydsede Spentrup sogn alle tre smittegrænser og blev dermed lukket ned. Men nedlukningen gælder først fra næste uge.

Fredag var der trælse nyheder til beboerne i Spentrup sogn nord for Randers.

Nu er der nemlig 20 smittede i sognet i de seneste syv dage, og det betyder, at den sidste smittegrænse er overskredet. Incidensen var i forvejen kanoneret over grænsen på 600, og positivprocenten er også langt over det tilladte.

Tallene betyder, at sognet nu går ind i en nedlukning, der varer mindst syv dage.

Men selvom hele operationen handler om at få stoppet smitten her og nu, begynder nedlukningen hverken fredag eller lørdag, men først mandag.

Det sker i henhold til de gældende regler, fortæller Randers Kommunes kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det står i reglerne, at det gælder for den først kommende hverdag. Det er sådan, vi tolker reglerne, og derfor begynder nedlukningen først mandag, siger han.

Og det har han sådan set ret i. For Styrelsen for Patientsikkerhed, der er involveret, når en kommune eller et sogn lukkes ned, skriver netop på sin hjemmeside, at:

'Nedlukningen skal som udgangspunkt meddeles og kommunikeres om til borgerne inden udgangen af samme dag med henblik på nedlukning førstkommende hverdag.'

Næste hverdag er mandag, og derfor kan beboerne Spentrup sogn fortsætte deres liv som normalt i weekenden. 

Jesper Kaas Schmidt er kommunaldirektør i Randers Kommune.
Jesper Kaas Schmidt er kommunaldirektør i Randers Kommune.

Genåbning påvirkes ikke

Men netop mandag genåbnes store dele af samfundet, og mange steder er det ikke længere påkrævet at bære mundbind eller visir. Det fører nogle dilemmaer med sig, erkender kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.

- Det er en svær balancegang og vigtigt at tage hensyn til. Vi har bemyndigelse til at agere på reglerne for nedlukning, men vi kan ikke bremse den øvrige genåbning, der er på vej. Det, Folketinget har vedtaget, bliver i Spentrup ikke påvirket af nedlukningen.

- Vi har slet ikke beføjelse til at gøre noget i den dur, men vi opfordrer stadig alle til at lade sig teste og i øvrigt overholde retningslinjerne, siger Jesper Kaas Schmidt.

Hvis beboerne i Spentrup følger den opfordring, kan de dog ikke blive testet lige rundt om hjørnet. Nærmeste testmulighed er syv kilometer væk i det nordlige Randers eller ti kilometer væk i Gjerlev.

Og sådan vil det blive ved med at være.

- Vi har ikke umiddelbart planer om at oprette nye testmuligheder i Spentrup. Vi har en klar forventning om, at tallene vil falde i de kommende dage, men hvis det uventede skulle ske, og den lokale smitte fortsætter opad, vil vi kunne iværksætte flere ting, fortæller Jesper Kaas Schmidt og tilføjer om kommunens forebyggende informationskampagne:

- Med den indsats der er blevet gjort, kan der ikke være nogen i Spentrup, der ikke kender retningslinjerne.

Der bor ifølge Statens Serum Institut 2.665 personer i Spentrup Sogn.

FAKTA - Det bliver lukket ned i Spentrup sogn