Ordblind læsehest: - Jeg mistede lysten til at komme i skole

Uge 40 er international ordblindeuge, og derfor rettes opmærksomheden særligt herpå i Randers, hvor ordblinde mødes til workshops og oplæg.

Denne uge står i de ordblindes tegn, og der er derfor særligt fokus på ordblindhed på både uddannelsessteder og arbejdspladser. 

Blandt andet på biblioteket i Randers, hvor opmærksomheden i dag, gennem workshops og oplæg, rettes mod ordblindhed blandt skoleelever. 

17-årige Karoline Kornerup er ordblind, men er samtidig en af byens flittigste bibliotekslånere. 

Men sådan har det ikke altid været.

For da Karoline var yngre, var det at skulle læse en bog, som at kigge ned i ingenting. Det gav bare ikke mening. 

- Når jeg skulle læse højt for klassen, var det pinligt, for det kunne jeg ikke, og jeg mistede lidt lysten til at komme i skole, fortæller hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Karoline Kornerup har lært at genkende ord frem for at læse dem.
Karoline Kornerup har lært at genkende ord frem for at læse dem.

Kunsten at genkende ord i stedet for at læse dem

De pressede læsesituationer på skolebænken og det faktum, at Karoline måtte få sin mor til at SMS'e med vennerne for hende, startede en motivation. Hun ville lære at læse trods sin ordblindhed. 

Efter års træning er det nu derfor lykkedes Karoline at genkende ord i stedet for at læse dem. 

- Jeg læser nu 100 procent lige så godt som andre på min alder, fortæller hun og fortsætter: - Men det har også taget mange år. 

quote Vi vil gerne have, at de ændrer på deres mindsets.

Jette Pagaard, læringskonsulent, Skolernes Udviklingscenter, Randers

Karoline mærker dog stadig en usikkerhed omkring, hvorvidt drømmen om at blive enten politibetjent eller kiropraktor kan realiseres. Og lige præcis den problematik ønsker man at sætte fokus på, på Randers Bibliotek i dag. 

- Vi vil gerne have, at de ændrer lidt på deres mindsets, så de får en tro på, at de godt kan nå deres mål og godt kan blive det, de gerne vil, fortæller Jette Pagaard, der er læringskonsulent på Skolernes Udviklingscenter i Randers. 

Hvad er ordblindhed?

VIDEO: I tv-indslaget nedenfor kan du møde den flittige læser Karoline Konnerup. 

Det er ordblinde-uge i hele landet og dermed er der fokus på de godt 400.000 danskere, der lever med ordblindhed. 17-årige Karoline Kornerup er en af dem, og hun er et eksempel på, at det ikke nødvendigvis er noget, man behøver at lade sig begrænse af.