Ombudsmanden går ind i sag om gensidig forsørgerpligt

Efter opfordring fra byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten kigger ombudsmanden nu nærmere på en klage fra partiet

Tidligere på året besluttede Randers Byråd ikke at genoptage behandlingen af 110 afgørelser om gensidig forsørgerpligt, der ramte flere par på kontanthjælp økonomisk. Den beslutning mente byrådsmedlemmet Kasper Fuhr Christensen ikke var på sin plads, og derfor indbragte han sagen til ombudsmanden.

Han har nu valgt at kigge nærmere på afgørelsen, og hvis han i sidste ende vælger at omgøre byrådsflertallets beslutning, så kan familier i Randers Kommune se frem til i gennemsnit at få 40.000 kroner fra kommunen.

- Det er sjældent, at ombudsmanden går ind i kommunale sager, og denne her kan da også få betydning for flere kommuner, der står i samme situation. Jeg forventer, at beslutningen omgøres, og det er også i min optik det eneste retfærdige, lyder det fra Kasper Fuhr Christensen.

Ønsker svar fra Randers Kommune

Lokalpolitikeren fra Velfærdslisten protesterede voldsomt over beslutningen, da den blev taget i byrådet.

- Vi mente, at byrådsflertallet snød over 100 sårbare familier for samlet ca. 4,4 millioner kroner. For ifølge forvaltningens vurdering havde Randers Kommune truffet 110 ugyldige afgørelser, og når sådan noget sker, så er det altså sådan i et retssamfund, at borgerne skal have de penge tilbage, de er blevet snydt for. Men chokerende nok var byrådsflertallet af en anden opfattelse, siger han.

Derfor valgte Kasper Fuhr Christensen at drage ombudsmanden ind i sagen, og han forlanger nu en redegørelse fra kommunen om hele forløbet.

Var ikke sket med lokale virksomheder

- Jeg håber, at ombudsmanden vil skære ud i pap for flertallet, at alle i det her samfund har krav på, at loven bliver overholdt - og det gælder også folk, der er på kontanthjælp. Havde det for eksempel været en virksomhed, der var blevet snydt, så er jeg ikke et sekund i tvivl om, at både borgmesteren og hans flertal havde været de første til at undskylde og kræve, at de ugyldige afgørelser blev omgjort. Men når det er kontanthjælpsmodtagere, så får piben en anden lyd, mener Kasper Fuhr Christensen.

I ombudsmandens høringsbrev stilles der fire spørgsmål til Randers Kommune. Han spørger blandt andet, om byrådet har tænkt sig at omgøre sin beslutning om ikke at genbehandle de ugyldige afgørelser. Randers Kommune skal svare på spørgsmålene senest 30. november, og kort derefter forventes der en endelig beslutning i sagen.

Aarhus Universitet

Universitet til udvekslingsstuderende: Genovervej om I vil afsted

Eva Secher Mathiasen

Corona har ramt danskerne på psyken

Djursland Lilleskole

playDanmarks nok mindste friskole går konkurs

Museum Østjylland

play VIDEO: Kæmpe lager sikrer østjysk historie

john Møller Kørerlærer

play Alle køreprøver udsat igen: Kasper må se langt efter sit kørekort

hussalg til salg hus bolig boligmarked boligmarkedet ejendomsmægler

play Boligmarkedet tordner frem: Husene bliver flået væk i rekordfart