Nyt liv i historisk bygning: Japansk restaurant åbner i det gamle Nørreriis

Østergade 14 er kendt af mange randrusianere, som stedet der før i tiden husede spillestedet Nørreriis. Snart er bygningen klar som japansk restaurant

Den nye restaurant med navnet Lyokoi forventer at åbne 11. juni. Foto: Privat

Lyokoi kommer til at servere sushi og varme japanske retter. Foto: Privat

Adressen for bygningen, der er mest kendt for tiden som spillestedet Nørreriis, er Østergade 14. Foto: Google Maps

1 af 3

Navnet Nørreriis er kendt af rigtig mange randrusianere, som et meget populær spillested og restaurant op gennem store dele af 1900-tallet. Nu åbner der en ny japansk restaurant i bygningen med adressen Østergade 14.

Lyokoi hedder det nye sted, der efter planen åbner den 11. juni.

Vi får plads til omkring 120 gæster, men der kan bygges om til endnu flere.

Xufu Fu, Lyokoi 

- Jeg synes, at det er et godt sted. Det er meget stort, og der er plads til, at folk ikke skal sidde tæt. Vi får plads til omkring 120 gæster, men der kan bygges om til endnu flere, siger ejeren af Lyokoi, Xufu Fu, til TV2 ØSTJYLLAND.

Gennem flere år har Østergade 14 stået gabende tom, efter først Nørreriis og siden blandt andet Barbequehuset måtte dreje nøglen om. Xufu Fu tror dog på sit projekt.

Barbequehuset kunne ikke løbe rundt i bygningen. Siden familierestauranten lukkede, har det gamle Nørreriis stået tomt. Altså indtil nu.  Foto: Google Street View

Kok fra Umami kommer til Randers

- Stedet ligger kun tre-fem minutter fra gågaden, og vi vil servere sushi og japanske varme retter af høj kvalitet, siger ejeren og fortsætter:

- Vi har fået en kok fra Umami i København til at hjælpe os, så jeg tror på det.

Læs også Da Cerberus hærgede Randers: Man skulle frygte for smørsyrebomber

Om der strømmer lige så mange folk til den nye restaurant, som der i tidernes morgen gjorde til Nørreriis, er dog nok uvist. Fra åbningen i 1937 og frem til begyndelsen af 90'erne var stedet kendt for at kunne lokke folk til fra hele Jylland.

Nørreriis kunne ofte præsentere store internationale artister, på nær under 2. verdenskrig hvor grænserne lukkede.  

Bombe bortsprængte dansegulvet

I samme periode kom et af stedets dramatiske lavpunkter. Natten til den 8. december 1944 trængte tre maskerede mænd ind i kælderen, hvor de placerede en bombe, som bortsprængte hele dansegulvet i restaurationen. Det fortæller arkivar hos Randers Stadsarkiv, Tina Jensen, til Randers Amtsavis.

Hun fortæller også om naboen til Nørreriis – Randers Teater. Det blev tre måneder efter bomben udsat for schalburgtage, og hele bygningen inklusiv Nørreriis måtte rives ned.

Sådan så restaurationen Nørreriis ud. Billedet her er taget i perioden fra 1937-1944. Foto: Randers Stadsarkiv

Der var dog enighed om at bygge det hele op igen.  

I 1952 stod et nyt ejendomskompleks med navnet Nørreriis i Østergade 14-16 så færdigt, og kort efter åbnede det populære spillested igen. Frem til - ifølge flere kilder - 1993 var der åbent. Bygningen har dog også i årene efter kunne lejes til bryllupper og andre fester. 

I nyere tid har flere restauranter forsøgt sig med at skabe liv i stedet igen uden at kunne få det til at løbe rundt. Nu forsøger Xufu Fu og Lyokoi så.