Nye tilskud får Michael til at renovere fremfor at bygge nyt

Michael Lund var i tvivl om han skulle renovere sin gamle landejendom eller bygge helt nyt hus. Regeringens nye tilskud til energioptimering betyder, at han har valgt renovering.

Michael Lund har søgt om tilskud til en ny varmepumpe. Hvis ansøgningen går igennem, så kan han formentlig se frem til 26.000 kroner i tilskud.

Michael Lund bor på en gammel nedlagt landejendom i Havndal lige nord for Randers med sin kone og tre børn.

Læs også Boligejere kan nu få tilskud til at energirenovere hjemmet

Landejendommen er ikke ligefrem ny. Og  selvom det ikke ses med det blotte øje, så bærer både huset og dets energiforbrug præg af årgangen.

Derfor har Michael og hans kone længe overvejet, om de skulle renovere deres eksisterende bolig eller sælge den og bygge et nyt hus.

Læs også Højt smittetal i Horsens får nu konsekvenser på plejehjemmene

- Det betyder noget at energioptimere for os, fordi vores landejendom har en masse charme. Det er også fedt nok at bygge nyt, men nye huse har ikke den samme charme, siger Michael Lund til TV2 ØSTJYLLAND

Men da det pludselig stod klart for dem, at de kunne søge tilskud til at energioptimere boligen, var valget pludselig ikke længere så svært for parret.

Michael Lund bor på denne nedlagte landejendom med sin kone, tre børn og hund. Huset står nu over for en gennemgribende energirenovering med ny varmepumpe, nye vinduer og udgravning af gulv.

26.000 kroner til en varmepumpe

Familien er nu gået i gang med at energioptimere deres gamle landejendom, og det første, de har søgt tilskud til, er en varmepumpe.

Læs også Sådan kan din benzinbil køre lige så grønt som en elbil

Parret har nu lavet en aftale med en montør, og ud fra beregninger bør de kunne få hele 26.000 kroner i tilskud til varmepumpen.

Den skal erstatte parrets nuværende varmekilde, der er et pyrolysefyr, som opvarmer huset ved afbrænding af almindeligt træbrænde. Den nye varmepumpe bruger propangas i stedet for kølemiddel.

Læs også Sanne og Knud har ofte stået i vand til knæene: Nu skal ny aftale redde dem

- Det gør en verden til forskel, at man kan søge tilskud til energiforbedringer. Det øger virkelig viljen til at omstille sig til grønnere løsninger, siger Michael Lund.

Propan-varmepumpen kommer tilmed til at give god mening op den lange bane, da det fra 2025 ikke længere er tilladt at købe varmepumper, der benytter kølemiddel.

Et pyrolysefyr fyrer med almindeligt træbrænde, og opvarmer huset ved hjælp af gasser frigivet fra brændet.

Var for tidligt ude

Det er ikke kun konvertering til varmepumpe, Michael Lund kan få tilskud til. Det er også muligt for ham at søge tilskud til andre energiforbedringer.

Blandt andet til udskiftning af vinduer. Men på netop den forbedring var Michael Lund lidt for hurtig på aftrækkeren.

Læs også Skærpede besøgsrestriktioner på alle plejehjem i Aarhus

Et af principperne bag de nye tilskud er nemlig, at man skal sørge for at søge om dem, inden projektet igangsættes.

- Jeg var ikke klar over, at man kunne få så stort tilskud til vinduer, så jeg har allerede bestilt mine, fortæller Michael Lund.

Michael Lunds nye vinduer er bestilt, men de er endnu ikke sat i. 

Tilskud skal få folk til at gøre deres hjem mere klimavenlige

Tilskuddene til energirenoveringer stammer fra Bygningspuljen. Puljen er en udmøntning af to politiske aftaler fra henholdsvis 2018 og 2020.

Formålet med tilskuddene er at tilskynde flere boligejere til at gøre deres hjem mere klimavenlige og bidrage til målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030.

Læs også Stine mindes sin afdøde baby med en tatovering

Det er muligt at søge tilskud til nærmest alle former for energirenovering. Det kan være alt fra bedre isolering af loft og vægge, til nye vinduer eller som Michael: Bedre varmepumper.

Tilskuddene søges på hjemmesiden her. På siden kan du også beregne, hvor meget tilskud, du kan få, hvis du vil energirenovere derhjemme.