Ny scanner skåner tandlægebørn for gipsaftryk

Tandplejen i Randers Kommune har fået en ny scanner til at lave digitale aftryk af børnenes tænder i forbindelse med tandregulering

Arkivfoto

De fleste, der er prøvet at få taget et aftryk af deres tænder med gips, ved hvor ubehageligt det kan være at skulle vente på, at massen størkner. I Randers har de fundet en anden løsning.

Når de unge mennesker i tandplejen skal have lavet et aftryk lyder det nu i stedet sådan her fra klinikassistenten:

- Vi har fået sådan en smart maskine, der tager en masse billeder af tænderne.

SE OGSÅ: Forældrene booker barnets tandlæge

Maskinen kommer blandt andre 13-årige Amanda Dankvardt til gode. Hun har netop fået sin bøjle af og skal have taget endnu et aftryk af sine tænder, som specialtandlægerne kan bruge til at vurdere resultatet. Denne gang bliver aftrykket lavet med den nye scanner og ikke med det flydende materiale, som langsomt størkner i munden, så man kan lave gipsaftryk.

Dette har indtil for nylig har været praksis og er det stadig de fleste steder. Randers er én af de syv kommuner i landet, der bruger den nye metode.

- Det var ikke så rart at få taget aftryk før. Det tog lang tid, og det hele hang fast i tænderne bagefter. Det her føltes bare lidt mærkeligt, og det gik meget hurtigere, fortæller Amanda Dankvardt.

Slut med panik
Udover at spare tandlægen for en masse tid er det altså også en langt bedre oplevelse for børnene at komme i scanneren.

- Aftrykket af tænderne er som regel den første oplevelse, børnene får i tandreguleringen. Det var vi kede af, fordi det var en ubehagelig oplevelse for mange af børnene, forklarer specialtandlæge Tom Kjellerup fra Randers Kommunes Tandpleje.

Ifølge specialtandlægen var det ikke unormalt, at børnene gik i panik, fordi de fik kvælningsfornemmelser og følte, at det flydende materiale løb ned i halsen. Flere kastede også op i forbindelse med processen, og det var generelt ikke personalets yndlingsarbejde at rense modellen, før gipsaftrykket kunne laves.

SE OGSÅ: For mange børn og unge misser tandlægeaftalen

Når aftrykket med den nye scanner er lavet, bliver resultatet automatisk sendt til specialtandlægernes computere, hvor de kan arbejde digitalt med modellerne.

- Den tid, vi nu sparer på at slæbe gips frem og tilbage, støbe gipsmodeller, slibe dem til, lave opbevaringskasser – og tømme den ulækre gipsopsamler – bruger vi nu på patientbehandling og bedre service. Og så er det jo en meget mere behagelig oplevelse for børnene. Så vi er alle sammen meget glade for den nye scanner, lyder det fra Tom Kjellerup.

Det er ikke det eneste nye, som den kommunale tandpleje i Randers har lavet. Herunder kan du se mere til det bookingsystem, som man også har indført: