Nu kommer gågade på museum

Gågaden er nu blevet så gammel, at den er kommet på museum.

Butiksdød og tomme vinduer.

Landets gågader har trange kår, og med en nethandel, der bare æder mere og mere af markedet, er gågaderne nu i fare for at forsvinde.

Det er i hvert fald udlægningen fra Den Gamle By i Aarhus, hvis seneste attraktion er inspireret af 1970'ernes gågade i Randers, Houmeden, der angiveligt var Danmarks første af slagsen.

- Når noget er ved at forsvinde, kommer det på museum, lyder det fra museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

Thomas Bloch Ravn har været museumsdirektør i Den Gamle By siden 1996.
Thomas Bloch Ravn har været museumsdirektør i Den Gamle By siden 1996. Foto: Den Gamle By

Han har lørdag formiddag åbnet den 46 meter lange gågade for Den Gamle Bys besøgende, og med sig havde han blandt andre Randers' nuværende borgmester, Torben Hansen (S), der hjalp med at klippe snoren over.

- Jeg bliver faktisk lidt blød i knæene, når jeg ser den særlige belægning af sorte og hvide fliser, som Den Gamle By har genskabt. Det giver et stærkt og minderigt flashback til min egen barndom og ungdom i Randers, udtaler Torben Hansen i en pressemeddelelse.

Gågaden er en del af 1974-kvarteret i Den Gamle By.

At den nu kommer på museum, er ikke en konsekvens af fortiden, men en konsekvens af nutiden, lyder det fra museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

- Det er et udtryk for de samfundsændringer, vi har oplevet de senere år. Gågaden spiller ikke samme rolle som tidligere, og storcentre og internethandel tager mere og mere over, siger han.